Annons
Nyheter

Alla har rätt till en bra skola och en god omsorg

Varje barn har rätt att lyckas i skolan. Varje gammal människa ska ha rätt till ett gott och tryggt boende. Det är mot den bakgrunden den nu uppblossande debatten om vinstdrivande företag inom vård, omsorg och skola bör ses.
Nyheter • Publicerad 17 december 2011
Gunnar Nordmark.
Gunnar Nordmark.Foto: Urban Nilsson

Det går att hitta många exempel på goda och väl fungerande skolor i vårt land. En del av dem är fristående och går med vinst. Andra är kommunala. Det går också att hitta exempel på riktigt dåliga skolor. En del är kommunala, andra fristående.

Vanvård och kränkande behandlingar förekommer vid såväl fristående som kommunala vårdboenden och en fantastisk omsorg kan möta en gammal människa oavsett om det är kommunen eller en privat vårdgivare som ansvarar för driften. Vem som äger eller driver verksamheten spelar mindre roll.

Annons

För Folkpartiet är det viktigt att en elev har möjlighet att välja den skola som passar henne bäst, inte för att det passar bäst för alla, utan för att den är bäst för henne. Detsamma gäller när du väljer äldreboende för dig själv eller för en gammal förälder.

Samtidigt är det viktigt att det finns lagar och regler som gör att unga får den utbildning de har rätt till och att äldreboenden ger en trygg och bra äldrevård.

Det är mot den bakgrunden som alliansregeringen med en folkpartistisk utbildningsminister skärpt och förtydligat skollagen.

Från 2014 får betyg endast sättas av behöriga lärare. Elevernas rätt till skolhälsovård, studie och yrkesvägledning samt tillgång till skolbibliotek är nu inskrivet i skollagen. Vad en S-regering inte förmådde klara under tolv år vid makten har en alliansregering med en folkpartist vid utbildningsdepartementets roder genomfört på mindre än en mandatperiod.

Sedan i somras arbetar på initiativ av Jan Björklund en statlig utredning med att ta fram förslag på hur man ska förhindra vinstuttag i fristående skolor som tummar på kvaliteten.

Folkpartiet driver nu att samma meddelarskydd och samma meddelarfrihet som gäller för offentligt anställda ska gälla även vid fristående skolor och upphandlade verksamheter som äldreboenden och vårdcentraler. Det som betalas med skattsedeln ska kunna granskas på samma sätt oavsett om det är kommunen eller en privat utförare som driver verksamheten.

Den valfrihetsrevolution som ägt rum när det gäller val av skola och vård har i huvudsak varit av godo. Folkpartiets och alliansregeringens arbete på skolområdet visar att det är möjligt att skapa ett regelverk som värnar den goda skolan. Detsamma går givetvis att göra även när det gäller vård och omsorg. Det ställer krav på regering och riksdag och det ställer krav på kommuner och dess upphandlande enheter.

Det går att skapa en lagstiftning och ett regelverk som värnar kvalitet och stoppar dålig vård eller skola oavsett om verksamheten drivs i kommunal eller privat regi.

GUNNAR NORDDMARK, (FP)

Folkpartiet driver nu att samma meddelarskydd och samma meddelarfrihet som gäller för offentligt anställda ska gälla även vid fristående skolor och upphandlade verksamheter som äldreboenden och vårdcentraler. Det som betalas med skattsedeln ska kunna granskas på samma sätt oavsett om det är kommunen eller en privat utförare som driver verksamheten, skriver Gunnar Nordmark, förbundsordförande Folkpartiet Liberalerna i Kronobergs län.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons