Annons
Nyheter

Alla har rätt till schysta villkor

Nyheter • Publicerad 6 oktober 2012

 Söndagen den 7 oktober är World Day for Decent Work (Världsdagen för anständigt arbete). Det är en internationell kraftsamling för att skapa schysta villkor för alla världens anställda.

Vår gemensamma välfärd i Sverige utförs i dag i både privat och offentlig regi. Oavsett vilket så är det viktigt att brukare och medborgare får en omsorg som de kan lita på och som uppfyller höga kvalitetskrav. När en verksamhet upphandlas är det därför viktigt att ställa rimliga krav på schysta arbetsvillkor för dem som arbetar i verksamheten och säkerställa en god kvalitet på tjänsterna.

Annons

Tyvärr finns det exempel på att offentligt upphandlad verksamhet, som till exempel vissa privata behandlingshem med olika inriktningar, hamnat på efterkälken vad gäller schysta villkor.

Vision vill lyfta fram några aspekter som vi tycker att man bör ta hänsyn till i upphandlingen av dessa och liknande verksamheter:

Ställ krav på att de tänkta leverantörerna i sina anbud beskriver exempelvis: anställningsvillkor, systematiskt arbetsmiljöarbete, tänkt bemanning under dygnets alla timmar, långsiktig personalplanering med kontinuerlig utbildning.

Driv på så att man inför klausuler mot diskriminering hos leverantörerna i upphandlingskontrakten.

Begär i huvudsak samma meddelarfrihet som råder för offentligt anställd personal med motsvarande arbetsuppgifter.

Leverantören bör följa kommunens eller landstingets riktlinjer för jämställdhet och mångfald.

Genom att ställa rimliga krav på schysta villkor och förutsättningar för både dem som ansvarar för upphandlingsfrågor och de medarbetare som finns i upphandlad verksamhet får vi en mer kvalitativ verksamhet. Vision vill bidra i debatten om kvalitet i välfärdstjänsterna. Därför vill vi gärna ha en dialog med kommuner, landsting och regioner som vill utveckla sitt arbete med schyst upphandling.

ELSE-MARIE BANNER

Ordförande Vision landstingsavdelning i Kronoberg

CARINA EK

ordförande Vision kommunavdelning i Växjö

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons