Annons
Nyheter

Alliansens rättspolitik får underkänt

Alliansen har genomfört en rad viktiga reformer under sina åtta år vid makten. Men nya ambitioner krävs inom rättspolitiken, skriver Sara Skyttedal, riksdagskandidat (KD).
Nyheter • Publicerad 14 augusti 2014
Foto: 

Åtta år med Alliansen har gett Sverige en rad viktiga borgerliga reformer. Arbetslinjen får sägas vara kärnan i allianssamarbetet och den har gett resultat. 250 000 fler personer i sysselsättning är anledning för mig att känna stolthet över att leda ett av regeringspartiernas ungdomsförbund. Men arbetslinjen och ekonomiskt ansvarstagande kan inte vara nog som borgerlig vision för framtidens Sverige. Det är dags att den värderingsgrundade långsiktiga diskussionen om samhällets utveckling kommer igång. Fler initiativ på många olika politikområden måste tas.

Trots att två mandatperioder har hunnit passera saknas flera reformer som man borde kunna vänta sig av en borgerlig regering som suttit åtta år. Ett av områdena med märkbart låg reformtakt är rättspolitiken. Detta förvånar eftersom betonande av lag och ordning är ett område som historiskt varit en borgerlig paradfråga.

Annons

Bara ett fåtal straffskärpningar har gjorts. Regeringen tycks också nöjd med att antalet poliser stannar vid 20 000, trots att detta fortfarande är ungefär hälften så många per invånare som i resten av EU. Sommarens polisuppror, med fokus på lönevillkoren, har också belyst en ohållbar arbetssituation för de poliser vi har. Att ambitionsnivån inom rättspolitiken behöver höjas och att polisen ska fokusera på rätt saker, blir allt mer uppenbart.

När det trots allt hörs krav från moderat håll om att straffen ska vara höga handlar argumenten ofta om att avskräcka från brott, medan väns­tern ofta hävdar att straffen endast finns till för att brottslingen ska kunna vårdas och inte återfalla i brott. Båda dessa perspektiv missar kärnan i rättsamhällets grundprinciper, nämligen att rätt och fel faktiskt existerar. Rättvisa skapas när samhället markerar mot ett brott. Först när detta skett möjliggörs ett sonande av brottet och även en försoning mellan brottsoffret och förövaren.

Av detta följer att det behövs höjda straff för vålds- och sexualbrott. Ett brott måste ge tydliga konsekvenser som är proportionerliga i förhållande till den kränkning som ägt rum. Dagens straffsatser tar inte hänsyn till brottsoffret. Bibehållna straffrabatter och minimistraff gör att brottsoffer inte får större chans till upprättelse i dag, än för åtta år sedan. Fortfarande är straffen för ekonomisk brottslighet ofta är högre än om du skadar en annan människa. Det är orimligt.

Nya ambitioner behövs inom rättspolitiken. Fler poliser som kan synas ute på stan och klara upp fler brott är viktigt både för att förebygga och bekämpa brottslighet. Det krävs rättvisa straff, vilket innebär att straffen för vålds- och sexualbrott måste höjas. Starkare familjer är det bästa sättet att förebygga brott på, varför en familjevänlig politik krävs.

Alliansens rättspolitik ger anledning att känna besvikelse. Justitiedepartementet har under åtta år stått under moderat ledning, därför är det glädjande att Göran Hägglund visat intresse att ta över jobbet efter valet. Kristdemokraterna är redo att ta över ledartröjan inom rättspolitiken.

Sara Skyttedal (KD)

Riksdagskandidat Kronobergs län

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons