Annons
Nyheter

Allt fler utan jobb med alliansens politik

Nyheter • Publicerad 23 oktober 2012

 2006 gick alliansen till val på att minska det som de kallade ”massarbetslöshet”, då låg arbetslösheten runt 6 procent. 2010 lovade de samma sak, i dag är arbetslösheten runt 8 procent och i Kronobergs län har den nästan fördubblats och det råder tyvärr verklig massarbetslöshet i Sverige.

Kronobergs län har gått från landets tredje lägsta arbetslöshet till det län där den ökar snabbast, 800 varslade på 3 månader. Arbetslösheten i länet ligger enligt arbetsförmedlingen på 9 procent. Detta har skett under alliansens tid vid makten.

Annons

Inte nog med att Moderaterna misslyckats med vad de lovade 2006 och 2010, så fortsätter Johan Hultberg och Katarina Brännström med lögner i sina texter. Likt Annie Lööf så påstår de att vi Socialdemokrater vill göra det dubbelt så dyrt att anställa ungdomar – det är rena lögnen.

I stället för skrämselpropaganda om Socialdemokraternas politik så borde de se verkligheten och behovet av kraftiga arbetsmarknadsåtgärder och en aktiv arbetsmarknadspolitik för det stora antalet arbetslösa och för dem som just nu varslas och länet, de blir inte hjälpta av Borgarnas siffertrixande.

Johan Hultberg och Katarina Brännström försöker säga i sin artikel att vi ska vara glada över att vi har det bättre än vad de har det i Grekland och i Spanien, för där är det kravaller och generalstrejker. Ja det ska vi absolut vara men vi kan inte jämföra oss med länder i södra Europa. Jämför oss med Norge, Schweiz eller Nederländerna, länder som liknar vårt. Vi har större ambitioner än att vara bättre än Grekland och Spanien.

Vidare så säger Moderaterna att fler antal personer är sysselsatta nu än tidigare, hur många fler som är anställda varierar beroende på vilket humör de är. I vårens partiledardebatt påstod Fredrik Reinfeldt att det var 300 000 tusen fler, en siffra som han fick backa på, och i debatten för ungefär en vecka sen var det 200 000 igen. Vad M glömmer bort att berätta är att befolkningsmängden ökat med mer än 400 000 personer.

Socialdemokraterna har i alla tider varit ansvarsfulla med statens finanser. Till och med finansminister Anders Borg (M) har sagt att de kunde sänka skatterna på grund av hur väl Sveriges ekonomi hade skötts fram till 2006 av Socialdemokraterna efter Borgarnas katastrof år 1991-1994.

Vi kommer aldrig att låna pengar till att sänka skatter för banker som själv sagt att de inte kommer att anställa mer personal för den sakens skull utan de kommer att fortsätta rationalisera sina företag.

CARINA ADOLFSSON ELGESTAM (S)

MONICA HAIDER (S)

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons