Annons
Nyheter

Anställda går miste om miljoner

I kommuner och landsting – där det jobbar flest kvinnor – tjänar alla, både kvinnor och män, mindre jämfört med en sektor, där det jobbar flest män. Det handlar inte om offentlig verksamhet kontra privat, utan mansdominerat kontra kvinnodominerat.
Nyheter • Publicerad 8 mars 2012

I kommuner och landsting – där det jobbar flest kvinnor – tjänar alla, både kvinnor och män, mindre jämfört med en sektor, där det jobbar flest män. Det handlar inte om offentlig verksamhet kontra privat, utan mansdominerat kontra kvinnodominerat. Vi kallar det för strukturella löneskillnader som innebär en diskriminering som genomsyrar hela samhället och arbetsmarknaden.

Ett konkret exempel: civilekonomen Pelle 37 år som arbetar i en mellanstor svensk kommun. Han går miste om sammanlagt 6,4 miljoner kronor under 20 år för att han arbetar i en kvinnodominerad sektor, enligt nya beräkningar som Vision har gjort. Det handlar om skillnader i lön samt värdet av kollektivavtalet där bland annat pensionsavsättningar ingår.

Annons

Ett annat exempel är Eva som är personalchef och Jonas som är IT-tekniker. De går miste om sammanlagt 3,6 miljoner respektive 2,5 miljoner under ett yrkesliv för att de arbetar i en kvinnodominerad sektor.

De flesta inser att det här inte är bra. Förutom att det är en förlust för den enskilde så riskerar det att dränera välfärden på nödvändig kompetens om andra arbetsgivare erbjuder betydligt högre löner. Vi i Vision vill att de allra bästa ska vara med och arbeta i den gemensamma sektor och att framför allt nyutbildande akademiker ska lockas av sektorn. Behovet av nyutbildande är stort. Många jobb ska återbesättas nu när stora pensionsavgångar ligger framför oss. Vision tror inte enbart att vi kan lösa frågan tillsammans med våra motparter, även om vi gärna ser att våra grupper ska ti-llåtas större löneökningar än exempelvis industrin. Vi tror att behövs ett större grepp om Sverige ska leva upp till ryktet om världens mest jämställda land. Därför sätter vi stort hopp till den av regeringen tillsatta jämställdhetsdelegationen. Nu vill vi se lite verkstad!

I   dag är det den 8 mars, en dag då vi internationellt uppmärksammar löneskillnaderna mellan könen. Idén om en internationell kvinnodag lades fram redan 1910 i Köpenhamn. Då var det rösträttsfrågan som var en viktig fråga. Mycket positivt har hänt under de gångna hundra åren men fortfarande återstår mycket att göra, inte minst på lönesidan. Så låt debatten om hur vi uppnår jämställda löner fortsätta – vid fikaborden på arbetsplatsen, hemma vid köksbordet – den nionde mars, den tionde, elfte, tolfte och trettonde ?

CARINA EK, VISION KOMMUNAVDELNING VÄXJÖ

ELSE-MARIE BANNER, VISION LANDSTINGSAVDELNING KRONOBERG

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons