Annons
Nyheter

Att bli behandlad som en elev

Nyheter • Publicerad 23 december 2010

Vad skulle du säga om din chef sa till dig att du blir tvungen att ändra på din arbetstid genom att vara ledig lite strötid under dagen och sluta senare än vad ditt schema säger? På många ställen skulle säkert facket bli inkopplat och kräva förhandling i frågan.

I dag skriver Martin Kjellman, elev på Arabyskolan, om just det. Att det av flera skäl har blivit så att eleverna fått håltimmar och senarelägga sina lektioner. Men vilka finns för eleverna och kräver förhandling?

Annons

På många sätt är skolan till för att förbereda unga för vuxen- och yrkeslivet. Vi har utbildningsminister Björklund som eftersträvar mer ordning och reda. Och så har vi alla dem som ofta klagar på ungdomar för att de är..... ungdomar.

Men hur behandlar vi vuxna de unga och vilka möjligheter ger vi dem till ordning och reda? Martin Kjellman beskriver Arabyskolan som en bra skola i grund och botten, men på grund av ombyggnader och omorganiseringar så har just hans årskull drabbats. Hur ger vi dem tillbaka högstadietiden som i många fall kan vara den viktigaste för att där ges betygen till gymnasievalen.

När det kommer en ny arbetsledare på en arbetsplats så är det ofta kick offer, lära känna varandra tid och så vidare. Hur är det när eleverna får nya lärare?

När det är löneförhandlingar på en arbetsplats är det ofta fackliga förhandlingar, eller i alla fall förhandling mellan arbetstagare och arbetsledare. Hur är det vid betygssamtal?

Vid omorganiseringar är det MBL-förhandlingar på arbetsplatser. Vilken möjlighet har elever att påverka sin organisation?

Det är klart att elever inte fullt ut kan bestämma hur deras skolmiljö ska se ut. Men om man, som Martin uttrycker det, hamnar i fel årskull. Hur kompenseras eleverna för det? Hur kompenseras de för många lärarbyten, försämrad arbetsmiljö och försämrad chans till höga betyg?

Hur skulle din arbetsplats vara om du hade flera olika arbetsledare om året, fick byta arbetsplats ofta och allt skedde utanför din förmåga att påverka?

Tycker du att det finns tillräckligt stöd för högstadieelver i dag? Hör av dig till lobbyn.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons