Annons
Nyheter

Att lägga ned skolor är inte förenligt med utveckling

Nyheter • Publicerad 4 juli 2012

 Nu vill den styrande majoriteten med Lena Rundqvist (S) i spetsen åter lägga ned skolor i Tingsryds kommun.

Knappt har den förra omorganisationen av skolorna i Tingsryds kommun hunnit sätta sig innan barn-och utbildningsnämndens ordförande Lena Rundqvist driver linjen att avveckla ytterligare skolor. Detta gör hon konsekvent utan att ens ha brytt sig om att göra en ordentlig utvärdering huruvida den förra neddragningen av skolorna på orterna utanför Tingsryd tätort har inneburit någon besparing överhuvudtaget.

Annons

Två tydliga saker kan man se har skett efter den förra skolneddragningen och det är att ekonomin har blivit betydligt mer ansträngd för barn- och utbildningsnämnden än den var innan skolneddragningen och att problemen på Dackeskolan har accelererat. Bägge dessa faktorer drabbar eleverna hårt med försämrad måluppfyllelse till följd.

Det politiskt ansvaret från Lena Rundqvist i sin egenskap som ordförande för barn- och utbildningsnämnden lyser med total frånvaro i detta. Tvärtom duckar hon från frågor och hon skyller ansvaret på andra. Åtskilliga gånger har vi hört henne beklaga sig över att kommunledningen inte skjuter till tillräckligt med pengar till skolan.

Det som är det märkliga med dessa uttalande är att hon själv tillhör kommunledningen i sin egenskap av ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Likaså har Lena Rundqvist egna parti en tydlig majoritet inom kommunen genom sitt samarbete med Moderaterna. Hon har dessutom konsekvent röstat nej när vi i Centerpartiet har föreslagit att skjuta till pengar till barn- och utbildningsnämnden.

Från den politiska majoritetens sida (S + M) ligger allt fokus på att skära underifrån i skolans resurser. Att se över resursfördelningen inom själva skolledningsförvaltningen är det över huvud taget inte tal om. I stället är det lärare och elevassistenter som ska avskedas och det är skolor som ska läggas ned om Socialdemokrater och Moderater får som de vill inom skolans värld i Tingsryds kommun.

Konsekvensen av Lena Rundqvists önskan om att avveckla skolor blir, förutom att man slår undan benen på de orter man vill lägga ned skolor på, att fler barn kommer att tillbringa tid i skolbussar och att kärnverksamheten för barn- och utbildningsnämnden flyttas från att bedriva skola till att bedriva skolskjutsverksamhet.

I slutändan är det dessvärre barnen som blir lidande när den politiska ledningen fallerar såsom är fallet i Tingsryds kommun. Därför är det hög tid att Lena Rundqvist tar ansvar för sitt uppdrag!

MIKAEL ANDERSSON (C)

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons