Annons
Nyheter

Barnen som aldrig förföljs

Nyheter • Publicerad 31 augusti 2010
Philip Sandberg tycker att sd går till val med en mycket tunn miljöpolitik och usel jämställdhetspolitik med enkla lösningar på komplexa problem.
Philip Sandberg tycker att sd går till val med en mycket tunn miljöpolitik och usel jämställdhetspolitik med enkla lösningar på komplexa problem.Foto: Lars-Göran Rydqvist

Valrörelsen är inne i en intensiv fas. Vi har fått en tydlig uppdelning i två politiska block som står emot varandra. Men mitt i valkampen döljer sig en uppstickare. Det är inte vilken uppstickare som helst, utan en som kan riskera att få vågmästarroll både på lokal- och riksplanet.

Det är en uppstickare som menar att ”barn aldrig förföljs vare sig i demokratier eller diktaturer” (Sd-annons i lokaltidningen Spegeln i skånska Staffanstorp 13 april 2010). Det är mot bakgrund av det som alla ensamkommande flyktingbarn som kommer till Sverige har ”trixat” sig till uppehållstillstånd för att leva av bidrag i Sverige enligt annonsen. Eller som när Samuel Älgemalm (sd) i Växjö försökt driva igenom ett totalförbud mot islam och plagierat texter från Nationalsocialistisk fronts hemsida där han varnar för att ”på sikt hotas det svenska folket att utrotas till följd av rasblandning”.

Annons

Det är det partiet som snart kan vara i maktens boningar. Allt ska få mer,till exempel skolan, sjukvården och försvaret samtidigt som alla skatter ska sänkas. Allt kan finansieras genom att stoppa invandringen- trots att Sverige skulle stanna upp direkt om alla invandrare försvann över en natt.

Retoriken är densamma hos islamistiska partier i Egypten eller ärkerepublikaner i USA- det är de andra som är hotet. De som är annorlunda. Ett parti med den här människosynen kan i förlängningen utgöra ett hot mot alla dem som skyddas av andra paragrafen i regeringsformen som anger att ”den offentliga makten ska utövas med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans frihet och värdighet ”.

Invandring och integration ska aldrig bli en icke-fråga, tvärtom den tenderar att bli allt viktigare. Men den får inte ske på Sverigedemokraternas villkor där barn aldrig är förföljda. Enligt Amnesty avrättas barn fortfarande i åtta länder (Kina, Kongo, Iran, Jemen, Nigeria, Pakistan, Saudiarabien och USA). Enligt Human Rights Watch har barnsoldater tvångsrekryterats i Burundi, Tchad, Sudan, Burma, Nepal och Sri Lanka. I Kongo blir barn sexslavar åt soldater än i dag. I Uganda har rena slakter begåtts på försvarslösa barn. I Nordkorea har regimen upprättat ett slags koncentrationsläger runtom i landet där barn hålls fångna och torteras.

Sverigedemokraterna vill skära ner på biståndet kraftigt, skicka tillbaka invandrare till krishärdar, rusta upp försvaret och lämna allt samarbete med våra europeiska grannar. Sd går inte bara till val med en mycket tunn miljöpolitik och usel jämställdhetspolitik- de går till val på att ha enkla lösningar på komplexa problem. Bara alla skickas ”hem” blir det frid och fröjd.

Jag är fast i min övertygelse om att vi måste bemöta nationalisterna med argument, fakta och saklig kritik. Detta måste vi göra över blockgränserna, både i Växjö och på riksplanet. Väljarna förtjänar att få alla korten på bordet. Det är dem som ska avgöra om Sverige ska vakna upp den 20 september till ett land som blundar för förföljelse och allas lika värde.

Philip Sandberg (fp)

Fotnot: Debattredaktionen har under flera veckor försökt att nå Samuel Älgemalm för att han skulle få chansen att svara direkt. Men han har inte återkommit.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons