Annons
Nyheter

Betong har en given plats i samhällsbyggandet

Bo Frank med flera skriver att Växjö ska bli ett centrum för hållbar stadsutveckling. Vi tycker att det är bra. Men om Växjö kommun menar allvar med sina intentioner och vill få trovärdighet behöver man se till helheten och inte låsa fast sig vid ett enskilt byggmaterial.
Nyheter • Publicerad 3 juli 2012

Trä är ett bra byggmaterial. Men det är också till exempel betong. Utvecklingen av ett mer hållbart byggande är viktigt och där har alla vi i samhällsbyggarsektorn ett stort ansvar. Ska detta arbete lyckas måste vi utgå från byggmaterialneutralitet. Arbetet måste inriktas mot ett mer hållbart och miljövänligt byggande med fokus på den totala miljöbelastningen, inte på att politiker favoriserar enskilda byggmaterial framför andra.

Betong har en given plats i ett hållbart samhällsbyggande. Betong är stabilt och tåligt med hög bärförmåga och lång livslängd. Betong brinner inte, möglar inte och kan både återanvändas och återvinnas.

Annons

Betong är ett formbart material med stora estetiska möjligheter. De termiska egenskaperna gör att med betongstomme kan man spara energi under användningsfasen, både vid uppvärmning och kylning. Betong dämpar ljud och hus med betongstomme klarar lätt av högsta ljudklass. Betong uppfyller samtliga krav i EU:s byggproduktdirektiv.

För oss i betongbranschen är hållbarhetsfrågorna centrala och viktiga. Vi arbetar aktivt på olika fronter för att utveckla betongen både som material och i produktions- och byggmetoder, allt för att främja ett mer hållbart samhällsbyggande.

MALIN LÖFSJÖGÅRD

Vd Svensk Betong

FREDRIK HOLST

Vd Abetong, styrelseordförande Svensk Betong

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons