Annons
Nyheter

Borgerligheten i landstinget lutar sig nöjt tillbaka

Kommentar till Sjukvård går inte att styra utifrån mätetal av Bengt Järhult den 23 juni.
Nyheter • Publicerad 30 juni 2014

Våra viktigaste sjukvårdsfrågor inför valet i höst är tydliga.

1. Utjämnade skillnader i hälsa mellan olika grupper i samhället, genom riktat folkhälsoarbete.

Annons

2. Förbättrad tillgänglighet, genom planering av vården vill vi minska tiden från misstanke om cancer till behandling.

3. Förbättrad patientsäkerhet och arbetsmiljö genom höjd grundbemanning.

I många frågor är vi överens med Bengt Järhult. Till exempel i frågan om minskad administration. Det kan ske genom bättre användning av våra IT-system, men också genom förändringar av ersättningsmodeller och arbetssätt. Jag håller också med om att vården av de mest sjuka­ äldre och kroniskt sjuka måste uppvärderas.

Jag har vid flera tillfällen påtalat och lagt konkreta förslag i syfte att förbättra arbetsmiljön för våra anställda i landstinget. Därför blir jag glad när min partiledare, Stefan Löfven, lovar två miljarder kronor till extra satsningar på ökad bemanning i vården. Nuvarande Alliansregering sänker anslagen till vården med mer än en halv miljard 2015.

Med de extra statsbidragen kan vi höja grund­bemanningen på vårdcentraler, mottagningar och avdelningar. Med höjd grundbemanning kan vi göra verklighet av våra intentioner om rätten till heltid med heltidsschema, sänka sjukfrånvaron, förbättra arbetsmiljön och få fler att vilja arbeta inom Region Kronoberg. Samtidigt medför den bättre arbetsmiljön att patient­säkerheten höjs.

Till skillnad från Alliansen lägger vi tydliga och konkreta förslag för att förbättra hälso- och sjukvården i Kronobergs län. Ett exempel är vårt krav på tillgång till mobila läkare­ i hela länet. Dessa skulle minska belastningen inom primärvården och på våra sjukhus. Detta förslag har till sist Allians­majoriteten anammat men tyvärr misslyckats med att genomföra. Efter drygt två år har man åstadkommit ett projekt i en del av Växjö. Vi Socialdemokrater vill bygga vidare på det arbete som görs av våra läkare inom primärvården. Vi satsar 10 miljoner kronor på läkartjänster för hembesök till de patienter som har hemsjukvård.

Jag tänker fortsätta att lägga förslag på konkreta förbättringar för patienter och vårdpersonal. Den borgerliga majoriteten verkar däremot trötta och lutar sig nöjt tillbaka.

Anna Fransson (S) landstingsråd

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons