Annons
Nyheter

Bristen på akuta vårdplatser måste lösas

Nyheter • Publicerad 5 oktober 2012

 Jag sympatiserar fullt med Per-Henrik Nilssons tankar inför framtiden vad gäller vårdplatser och vårdplatsbehov. Han skriver att lösningen för framtiden inte självklart är att skapa fler vårdplatser, och det är inte heller vad jag föreslår.

Min önskan är att vårdplatsresurserna ska användas på det sjukhus där de behövs. Utbyggda hemsjukvårdresurser och ett nära samarbete med kommunen är viktiga delar för landstinget att jobba med, och att möjliggöra direktinläggningar från hemmet för patienter med inneliggande vårdbehov, utan att de behöver passera akuten, skulle vara en vinst för alla parter.

Annons

Här återkommer dock det problem jag försökt belysa: Det är omöjligt att göra direktinläggningar om det inte finns några vårdplatser att lägga in patienterna på.

Den plan jag känner till inför den kommande vintern, är att på CLV tillfälligt göra om fem redan i dag fullt utnyttjade överbeläggningsplatser till ordinare platser från och med 1 november. Denna åtgärd ger inte en enda vårdplats extra utöver de som redan finns tillgängliga, utan är i mina ögon enbart ett försök att snygga till överbeläggningsstatistiken, och förhoppningsvis tillföra mer välbehövliga resurser till berörda avdelningar.

Per-Henrik Nilsson fokuserar i sitt svar på framtiden.

Den 2 oktober när Per-Henrik Nilsson svar publicerades, jobbade jag på medicin/infektionssektionen på akuten, CLV. Patienterna var många, och flera av dem var där på grund av misstänkt smittsam magsjuka som krävde inläggning på enkelsal.

Klockan 16:00 fick jag inför kvällen följande siffror på tillgängliga vårdplatser:

Sammanlagt åtta ordinarie vårdplatser på CLV (varav två på hjärtintensiven, vilka brukar hållas för akuta hjärtpatienter, och två på akutvårdsavdelningen, som är förbehållna patienter med ett vårdbehov som understiger 36 timmar), och fyra överbeläggningsplatser. Av dessa platser var det enbart på hjärtintensiven det fanns enkelrum.

På medicin i Ljungby fanns samtidigt 12 ordinarie vårdplatser, och fem överbeläggningplatser.

Min fråga kvarstår: Hur planerar man att lösa den vårdplatsbrist som redan finns?

Jag vill inte ha samma svar som jag fick på jobbet:

Skicka patienterna till Ljungby.

MALIN BLOMKVIST

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons