Annons
Nyheter

Centerpartiet vill se grön omsorg i Kronoberg

Att vara i naturen och tillsammans med djur fungerar avkopplande och läkande. Inför en modell med grön rehabilitering på recept, skriver Britt-Louise Berndtsson (C), Vidar Lundbäck (C) och Bengt-Göran Birgersson (C), förtroendevalda i landstinget.
Nyheter • Publicerad 12 augusti 2014
Vistelse­ i naturen och samvaro med djur är omvittnat avkopplande och läkande, skriver tre centerpartistiska politiker. Foto: Ida Eklund/TT
Vistelse­ i naturen och samvaro med djur är omvittnat avkopplande och läkande, skriver tre centerpartistiska politiker. Foto: Ida Eklund/TTFoto: 

Livet i dagens samhälle medför många krav både i arbetsliv och privat. En del av oss blir utmattade och sjuka, med lång väg tillbaka till jobb och full delaktighet i familj och fritid. Var och en har rätt till en snabb plan för rehabilitering efter sina behov. På senare år har fysisk aktivitet på recept och kultur på recept blivit alternativ inom hälso- och sjukvård.

Nu anser vi i Centerpartiet att det är dags för nästa läkande steg, nämligen det som naturen och samvaro med djur erbjuder. Allra bäst vore ju om välfärdstjänster eller regelbunden egen vistelse i naturen kunde bidra till att förebygga stress och ohälsa.

Annons

På flera håll i vårt land har grön rehabilitering testats i projekt med gott resultat. Det handlar till exempel om samverkan med naturbruksgymnasier, botanisk trädgård eller med enskilda entreprenörer som har kompetens inom grön rehabilitering. I Region Skåne går man nu från projekt till ordinarie verksamhet genom avtal med flera­ olika utförare runtom i regio­nen. Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU Alnarp, har varit en av föregångarna med sina läkande trädgårdsodlingar och sin forskning.

Centerpartiet vill införa­ ytterligare en möjlighet till rehabilitering för till exempel dem som är psykiskt utmattade och riskerar en lång sjukdomstid. Alla vägar att tillfriskna bör användas, och patienter har olika behov. Vistelse­ i naturen och samvaro med djur är omvittnat avkopplande och läkande, samtidigt som djur inte är kravfyllda även om de behöver rätt skötsel. Här kan landstingets egna skolor, liksom privata entreprenörer bli lämpliga utförare.

Grön omsorg har gett bra resultat vid:

Barns lästräning inför husdjur jämfört med i skolklassen.

Med rehabilitering av missbrukare om de ges ansvar för hästars skötsel.

När kroppslig rehabilitering på grund av stroke stärks genom trädgårdsodling. Vi ser hur dementa får ro i trädgårdar med rinnande vatten.

Därför vill vi att hälso- och sjukvården i Kronoberg tar till sig resultat från omgivande läns projekt (Skåne, Jönköping, Västra Götaland och Västmanland med flera) och snarast inför en modell av grön rehabilitering på recept. Erfarenhet från övriga landet gör att vi kan gå direkt till handling!

BRITT-LOUISE BERNDTSSON

VIDAR LUNDBÄCK

BENGT-GÖRAN BIRGERSSON

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons