Annons
Nyheter

Dags att satsa på humaniora

Självstudier, lärplattformar och eget ansvar i all ära, men att sitta och läsa artiklar och böcker samt ta del av diskussioner på internet kan inte ersätta den kunskap som skapas i fysiska möten mellan människor, skriver Per Branthle, vice ordförande Linnéstudenterna.
Nyheter • Publicerad 9 juli 2012
Satsa på mer lärarledd tid inom humaniora och samhällsvetenskap på Linnéuniversitetet.
Satsa på mer lärarledd tid inom humaniora och samhällsvetenskap på Linnéuniversitetet.Foto: alexander mahmoud

Det är ingen nyhet att många universitetsutbildningar i Sverige sedan flera år tillbaka har låg resurstilldelning och lite lärarledd tid. Sämst ställt är det med utbildningar inom humaniora och samhällsvetenskap. Linnéstudenterna anser att det är hög tid att börja satsa på dessa utbildningar!

Enligt Högskoleverkets rapport Eurostudent från 2010, har svenska humaniorastudenter (på heltid) i genomsnitt 7 timmars lärarledd tid per vecka och lägger sammanlagt 22 timmar per vecka på sina studier.

Annons

I april genomförde Linnéstudenterna en enkätundersökning på arbetsmarknadsdagen FORMA, riktad mot just studenter inom humaniora och samhällsvetenskap vid Linnéuniversitetet. De besökande studenterna kom både från Kalmar och Växjö. Resultaten i denna undersökning bekräftar Högskoleverkets studie.

Medelvärdet för studenterna i undersökningen låg på närmare 6 timmars schemalagd tid i veckan. Av de tillfrågade ansåg 60 procent att antalet schemalagda timmar borde ökas.

Kontakterna mellan studenter och lärare är viktig för utbildningskvaliteten och kontinuiteten i lärandet. Självstudier, lärplattformar och eget ansvar i all ära, men att sitta och läsa artiklar och böcker samt ta del av diskussioner på internet kan inte ersätta den kunskap som skapas i fysiska möten mellan människor!

Det finns ett starkt samband mellan resurstilldelningen per student och den tid som studenterna lägger på studierna i veckan. Denna resurstilldelning styrs förvisso till stor del uppifrån men ett enskilt universitet har ändå möjligheten att styra över sina egna utbildningsprioriteringar.

Enligt sin vision strävar Linnéuniversitetet efter att öka kvaliteten, attraktionskraften och utvecklingspotentialen för utbildning och forskning samt lyfter fram att humaniora och samhällsvetenskap är starka forskningsområden (i Växjö).

Är det inte då hög tid att satsa på utbildningar inom dessa områden, så att studenterna verkligen får en gedigen och grundlig utbildning som innehåller mer än dagens ynka 6 timmar per vecka?

Det är dags att visa att Linnéuniversitetet är ett modernt universitet genom att gå i bräschen för denna utveckling!

Per Branthle

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons