Annons
Nyheter

Dags för krafttag mot vildsvinen

Nyheter • Publicerad 26 augusti 2010

n En fråga som är aktuell men som inte kommit upp i valrörelsen är vildsvinens härjningar runtom i Kronoberg. Den kraftiga ökningen av vildsvinsstammen har lett till dubbelt så många trafikolyckor och stora skador på tomt- och åkermark. Skadekostnaderna ökar rejält och människor är förtvivlade över vildsvinens härjningar i vårt län. Jag har lyssnat på flera som drabbats och inser att krafttag måste till. Många är rädda för att stöta på vildsvinen när man är ute i skog och mark.

Regeringen har vidtagit flera åtgärder men mer behövs. Länsvisa viltförvaltningsdelegationer har tillsatts och vildsvinsjakten har underlättats. Eftersom jakten sker på natten har fast belysning tillåtits och elektronisk bildförstärkare får användas efter ansökan. Ett högre jakttryck för en art som förökar sig så snabbt är angeläget. Om inget görs kan det i Sverige finnas 200000 vildsvin om några år trots jakt. Förra året sköts 40000 vildsvin, om några år måste det bli tre gånger som många, fler än de älgar som skjuts. Jag hoppas på fler åtgärder och det är viktigt att lyssna på såväl jägare som drabbade. Några förslag:

Annons

Bättre inriktning på jakten och fler som upplåter sin mark för vildsvinsjakt.

Ytterligare lättnader för jakt av vildsvin. Då de endast jagas nattetid måste särskilt mörkersikte få användas i större utsträckning. Jakt med fällor och GPS bör utredas snarast för att minska antalet djur.

Förebyggande åtgärder. Viltåkrar, mer el-stängsling runt grödor samt kontrollerad och rätt utfordring till vildsvinen för att förebygga skador. Statligt stöd måste kunna utgå.

Ersättningssystemet till drabbade ses över och stödet bör troligen ökas. I vissa områden är skadorna stora och återkommande, det måste bli enklare att få ersättning.

Det är viktigt att föra upp problem som vi har i Kronoberg på den politiska agendan i Stockholm, som är långt från vår verklighet. Något jag hela tiden arbetar för i riksdagen.

Katarina Brännström M

Riksdagsledamot

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons