Annons
Nyheter

Dålig ekonomisk hushållning att skriva kontrakt med riskkapitalbolag

Ett av ledorden för Växjö kommun är god ekonomisk hushållning. Kan det verkligen förenas med skatteflykt och otillbörliga privata vinster? I Miljöpartiet tycker vi inte att det är förenligt.
Nyheter • Publicerad 14 januari 2012

Företrädare för alliansen skrev i Smålandsposten den 31 december bland annat att företag som anlitas av kommunen ska betala skatt i Sverige och att de hyllar uppföljning och kvalitetskontroll av all verksamhet.

Gunnar Elm skrev i samma tidning den 12 december, att riskkapitalister som bara är ute efter vinstmaximering inte är välkomna att driva verksamhet i omsorgen.

Annons

Hur kommer det sig då att alliansen i omsorgsnämnden i Växjö ingår en mängd avtal med riskkapitalbolag? Det alliansföreträdare skriver verkar vara tom retorik. Miljöpartiet har röstat emot att ingå avtal med företag som har ägandeförhållande i riskkapitalbolag.

Carema driver flera verksamheter i Växjö kommun. Så sent som i våras fick Carema överta en verksamhet inom äldreomsorgen. Även Attendo har flera avtal med Växjö kommun. I november beslöt samtliga ledamöter för alliansen i omsorgsnämnden att förlänga avtal med Attendo Care. Ingen av dem var då intresserad av hur ägarstrukturerna för detta företag ser ut.

Båda dessa företag ägs av riskkapitalbolag. Alla politiker måste ha varit medvetna om detta länge. Bland annat Dagens samhälle, en tidskrift som alla ledamöter i kommunfullmäktige får, har skrivit om detta flera gånger. De skriver i nr 41, 2011, att ”Carema och Attendo eliminerar skatten på koncernernas svenska vinster” och ”i skatteparadiset blir skatten noll”. Detta leder till, förutom att Sverige förlorar stora skatteintäkter, att det inte råder någon konkurrensneutralitet.

Flera kommuner, till exempel Kalmar och Malmö, låter bli att upphandla med riskkapitalbolag. De utmanar då lagen om offentlig upphandling, men Mathias Sylwan, förbundsjurist på Sveriges kommuner och Landsting, anser att det är möjligt att det går att utesluta företag med koppling till skatteparadis och att detta bör prövas. Man kan annars göra så som Umeå och Arboga gör; där låter man äldreboenden gå över till kommunal drift när kontrakten löper ut.

Vare sig vården bedrivs i privat eller kommunal regi, anser vi i Miljöpartiet att vårdtagarens bästa alltid ska vara ledstjärnan, och vi befarar att det kan vara svårt att kombinera med riskkapitalbolagens syn på största möjliga vinster och aktieutdelningar.

GUNNEL JANSSON, (MP), KERSTIN KINDSTRAND (MP)

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons