Annons
Nyheter

De flesta av våra resenärer är nöjda med sjukresorna

 Kommentar till ”Får resa över halva Småland” av signaturen Några vårdgivare, den 17 februari.
Nyheter • Publicerad 1 mars 2012
Under våren kommer vi att starta flera olika projekt, varav ett handlar om hemkörning från Växjö lasarett, skriver Anders Göransson. Foto: Urban Nilsson
Under våren kommer vi att starta flera olika projekt, varav ett handlar om hemkörning från Växjö lasarett, skriver Anders Göransson. Foto: Urban NilssonFoto: 

Några vårdgivare tar i sin insändare upp väntetid inför och restid med sjukresa. Frågor som är viktiga för våra resenärer och alldeles självklart för oss.

Resan de beskriver låter lång. Men om den var det beror förstås på vart resan gick, vilket inte framgår.

Annons

Serviceresor utför på uppdrag av våra medlemmar (kommunernas och Landstinget i Kronoberg) serviceresor med så god kvalitet och så kostnadseffektivt som möjligt. Vi har en omfattande verksamhet: under 2011 tog vi i snitt emot 18 500 samtal och utförde cirka 20 000 personresor per månad.

För att kvalitetssäkra vårt arbete frågar vi fyra av våra färdtjänst- och sjukresenärer om deras resa varje dygn.

Hela 96 procent av våra kunder är nöjda med beställningen av resan, resan i fordonet och helhetsintrycket. Serviceresor har legat på mellan tredje och sjunde plats i Sverige de senaste åren och vi blir allt bättre. Vi arbetar så klart på att bli ännu bättre och förbättra kvaliteten på alla plan. Under våren kommer vi att starta flera olika projekt, varav ett handlar om hemkörning från Växjö lasarett.

Den stora skillnaden mellan vanlig kollektivtrafik och färdtjänst är att vi transporterar resenären från dörr till dörr och ibland även hjälper denne ut och in ur bostad. Vi försöker alltid räkna ut en så exakt körtid som möjligt utifrån hur lång tid det tar att hämta/lämna rullstolsburna resenärer, hämta/lämna på sjukhusavdelning, använda en trappklättrare med mera.

Många av våra resenärer har nedsatt rörlighet och i vissa fall är inte resenären resklar när vi kommer, vilket kan ta extra tid. Trafik- och väderproblem kan också leda till förseningar och långa restider. Eftersom grunden är samåkning kan väntetiden för den som åker ensam bli lite längre.

När det gäller sjukresor har vi upp till en timme på oss att samordna resorna.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons