Annons
Nyheter

Den ekonomiska krisen påverkar även Landstinget Kronoberg

Nyheter • Publicerad 17 januari 2012
Suzanne Frank.
Suzanne Frank.Foto: Olof Elfverson

Vi moderater har tydliga uppdrag från väljarna: korta köerna i sjukvården, öka patienternas inflytande och håll ordning på ekonomin!

För att kunna förverkliga de sjukvårdspolitiska målen krävs att vi har ordning i de ekonomiska finanserna. Det gäller såväl på nationell nivå som i vårt landsting.

Annons

Vi har ägnat de goda ekonomiska tiderna åt att betala av de stora skulder som Socialdemokraterna byggt upp före 2006. Samtidigt har vi satsat stora resurser på att vården ska hålla hög kvalitet och korta väntetider. Förra årets resultat kommer att visa på ett stort överskott på mellan 70–80 miljoner kronor. Men i år och åren framöver förväntas betydligt bistrare ekonomiska tider!

Den senaste veckan har det kommit rapporter som varnar för att den ekonomiska krisen snart når Kronobergs län fullt ut. Vårt län är beroende av tillverkningsindustrin, som riskerar minskade orderingångar, liksom exportindustrin vars kunder håller inne inköp och investeringar. Om ekonomin i länet utvecklas negativt påverkas Landstinget Kronoberg allvarligt. En vikande tillväxt sätter stor press på landstingets ekonomi. Vi står inför en allvarlig situation om skatteintäkterna minskar kraftigt .

I landstingsalliansen tar vi ansvar för ekonomin. Därför är det bekymmersamt att oppositionen ofta och gärna föreslår ökade utgifter, ofta med motiveringen ”några miljoner är bara småpengar”.

Inför 2012 föreslog socialdemokraterna, i denna anda, nästan 10 miljoner kronor mer i utgifter. Men jag har aldrig träffat någon medborgare, som tycker att 10 miljoner kronor är småpengar. Socialdemokraterna bryr sig inte om att det är medborgarna som i slutändan måste betala när man slarvar med ekonomin.

För att framgångsrikt klara ekonomiskt bistrare tider måste vi ha en god framförhållning. Att minska våra nettokostnader är nödvändigt. En verksamhet måste alltid effektivisera och rationalisera.

Det betyder inte att vi skär ner på ambitioner eller kvalitet. Vardagsrationaliseringar, nödvändiga strukturförändringar, nya metoder och lösningar är vårt recept för en ekonomi i balans och en vård i toppklass.

För smålänningar, i entreprenörsbygder som Kronoberg, är ett ansvarsfullt ekonomiskt förhållningssätt naturligt. Och för moderaterna i Landstinget Kronoberg är hushållningen med varje skattekrona viktig!

”I landstingsalliansen tar vi ansvar för ekonomin. Därför är det bekymmersamt att oppositionen ofta och gärna föreslår ökade utgifter, ofta med motiveringen ’några miljoner är bara småpengar’ ”.

SUZANNE FRANK

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons