Annons
Nyheter

Det är dags att Alliansen börjar ta sitt ansvar

Det är tidigt på nyårsafton 2011 och det ligger tre dagstidningar framför mig på köksbordet; Smålandsposten, Dagens Nyheter och Aftonbladet.
Nyheter • Publicerad 4 januari 2012

Samtliga innehåller debattartiklar skrivna av borgerliga män med makt. Fredrik Reinfeldt, Carl Bildt och de ledande företrädarna för Växjös borgerliga partier.

Carl Bildt resonerar om eurokrisen och om Sveriges ansvar för och intresse av ett starkt Europa. Sverige kan – trots vår ringa storlek – spela en viktig roll i det arbetet menar han.

Annons

Fredrik Reinfeldt lyfter en helt annan fråga, nämligen kvinnomisshandel. Han beskriver problematiken och också vad regeringen har tänkt sig vidta för åtgärder för att bekämpa våldet. Samtidigt betonar han att alla har ett ansvar – ett ansvar för att inte blunda?

Vad tar då Växjöpolitikerna upp? Vilket eller vilka problem vill de fokusera på och ta tag i det kommande året?

I allmänt svepande ordalag täcker man områden som skolan, kollektivtrafiken, landsbygden och äldreomsorgen. Och visst kan man ana en gnutta självkritik på vissa områden, men mer än så är det inte. Det hela förtas också av de inledande meningarna; ”Alliansen har styrt Växjö sedan valet 2006. Vi är nöjda med vad vi har åstadkommit sedan dess.” ”Vi är nöjda” står det och jag häpnas.

Växjö är till många delar en fantastisk kommun! Vi växer och vi utvecklas på flera olika områden i takt med tillväxten. Det gör det både roligt, intressant och utmanande att vara förtroendevald. Man kan också känna en stor ödmjukhet inför att man har fått förmånen att arbeta politiskt i en tillväxtkommun, med alla de möjligheter som det innebär.

Men jag är ändå oerhört förvånad över ordet ”nöjda”. Vi har i dag ett läge när resultaten i skolan sjunker, antalet omhändertagna barn och ungdomar har ökat dramatiskt det senaste året, arbetslösheten är fortsatt hög, kostnaderna för ekonomiskt bistånd ligger fortfarande på cirka 30 miljoner mer än anvisad budget och bostadskön bara växer.

Och Bo Frank, Gunnar Elm, Patric Svensson och René Jaramillo är nöjda.

De svar man brukar få när man tar upp de här frågorna är antingen ”det är Socialdemokraternas fel”, ”det var ännu värre när ni styrde” eller ”vi ligger ändå bra till på rankninglistorna”.

Ni har styrt Växjö i fem år nu. Det är dags att ni tar ansvar. Tar tag i de problem som också finns i vår kommun. Nöjda politiker är ingen betjänt av, allra minst Växjös medborgare!

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons