Annons
Nyheter

Det är riskfyllt att få hjärtinfarkt i vårt län

Landstinget måste ta sig samman och korrigera konsekvenserna av sitt beslut om outsourcing av hjärtkirurgin till Karlskrona. Det enda man enkelt och snabbt kan göra är att insourca helikoptertransporter så att alla i länet får chansen att överleva en allvarlig hjärtinfarkt, skriver Per-Olof (P-O) Carlström, Växjö.
Nyheter • Publicerad 1 oktober 2012
Införskaffa en ambulanshelikopter så att alla hjärtpatienter i länet får samma chans att överleva en hjärtinfarkt. Foto: Janerik Henriksson/SCANPIX
Införskaffa en ambulanshelikopter så att alla hjärtpatienter i länet får samma chans att överleva en hjärtinfarkt. Foto: Janerik Henriksson/SCANPIXFoto: 

I Smålandsposten den 11 september 2012 kunde vi läsa att Hjärt- och Lungfonden sammanställt andelen patienter som får adekvat specialistvård efter en allvarlig hjärtinfarkt. Det var ingen uppmuntrande läsning!

Låt mig först klargöra att min kritik inte gäller hjärtsjukvården som bedrivs i Växjö. Det inkluderar också den moderniserade akutmottagningen som har förändrats från en tidigare knappt medioker, slö enhet till en snabb och effektiv mottagning i omhändertagandet vid hjärtbesvär.

Annons

Samma goda omdöme gäller säkert också för det arbete som utförs vid lasarettet i Ljungby och specialistvården i Karlskrona. Min kritik riktas mot dem som tecknat avtalet om den specialiserade vården.

När det gäller Hjärt- och Lungfondens samlade kvalitetsindex, över hela hjärtinfarktvårdens vårdkedja, så har Kronoberg en placering i mellanskiktet (Ljungby 7 poäng och Växjö 6 poäng av 11 möjliga). Den bästa placeringen har Katrineholms sjukhus med 8.5 poäng. Grannlänens resultat varierar: Kristianstad 6.5, Jönköping 5, Kalmar 4,5, Karlskrona 3,5 och Halmstad 3 poäng.

Fördjupar man sig specifikt i allvarliga fall av hjärtinfarkt, som behöver propplösande läkemedel eller kärlvidgande behandling inom 30 respektive 90 minuter, så är det ett totalt misslyckande för Kronobergs län.

Förra året hamnade landstinget på tredje sista plats efter glesbygdslänen Jämtland och Västernorrland. Landstinget Kronoberg klarade då endast av att ge 36 procent av patienterna adekvat vård inom de tidsramar som de nationella riktlinjerna föreskriver.

Den 20 oktober 2011 besvarade Per-Henrik Nilsson, chef för medicincentrum, kritiken i Smålandsposten. Han försvarade den bristfälliga specialistvården med att Kronoberg trots detta hade en bättre överlevnad vid hjärtinfarkt än riksgenomsnittet. Det var ett märkligt svar på en fråga som gällde orsakerna till att endast 3 av 10 patienter, med allvarlig hjärtinfarkt, får den akuta vård som de nationella riktlinjerna förutsätter. Per-Henrik Nilsson slutade sin artikel 2011 med: Den som slutar förbättras slutar att vara bra.

2012 års uppgifter från Hjärt- och Lungfonden visar att Landstinget Kronoberg bytt placering men inte riktigt på det sätt man skulle önska sig. Två steg bakåt jämfört med 2011 innebär att länet nu är sämst i landet. Andelen patienter med allvarlig hjärtinfarkt, som får rätt insats, har minskat från 36 till 34 procent. Örebro läns landsting är bäst och kan vara stolta över att 91 procent av deras invånare får adekvat vård inom gällande tidsramar.

Hur var det nu Per-Henrik Nilsson uttryckte sig? Den som slutar förbättras slutar att vara bra. Jo, det är så sant som det var sagt och nu är det dessutom också statistiskt bekräftat.

Per-Henrik Nilsson förklarar också i år att de dåliga resultaten beror på att landstinget valt att utlokalisera de speciella behandlingarna till Karlskrona sjukhus och att det ofta tar för lång tid att transportera patienterna dit med ambulans.

Men då undrar vän av ordning, Karlskrona har väl inte flyttat längre bort sedan landstinget tecknade avtalet och de nationella riktlinjerna har gällt sedan 2008 vilket betyder att förutsättningarna och konsekvenserna av avtalet var väl kända. För att vara extra tydlig så innebär avtalet i realiteten att 7 av 10 Kronobergare, med allvarlig hjärtinfarkt, medvetet offras eftersom dessa inte snabbt nog kan transporteras till Karlskrona. Det innebär att de som godkänt avtalet har en extremt låg ambitionsnivå och en cynism i sina prioriteringar där överlevnad uppenbarligen är oprioriterat.

Det är en skrämmande verklighet när nästan 70 procent av fallen i Kronoberg inte får optimal vård i det akuta skedet. De nationella riktlinjerna anger att 10 procent kan vara en godtagbar nivå om man av speciella skäl inte klarar av att ge specialistvård inom gällande tidsgränser.

Annons

Den väl kända omständigheten att Karlskrona råkar ligga för långt bort kan nog inte betraktas som ett giltigt skäl om Socialstyrelsen skulle ta sig tid och analysera orsakerna till länets jumboplats.

Det är dessutom en mycket märklig situation när massiv information till allmänheten i olika media går ut på att göra var och en uppmärksam på att när någon fått en hjärtinfarkt så räknas varje minut för att öka överlevnaden. Hjärtstartare placeras ut på många ställen för att öka chanserna för den drabbade och detta sker samtidigt som landstinget Kronoberg har ett avtal som verkar i direkt motsatt riktning.

Landstinget måste ta sig samman och korrigera konsekvenserna av sitt beslut om outsourcing av hjärtkirurgin till Karlskrona. Det enda man enkelt och snabbt kan göra är att insourca helikoptertransporter så att alla i länet får chansen att överleva en allvarlig hjärtinfarkt.

Per-Olof Carlström

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons