Annons
Nyheter

Elva insatser mot miljöbrott

Miljöbrotten har blivit eftersatta inom svenskt rättsväsende. Vi går till val på att fler miljöbrott ska klaras upp. Det stärker också skyddet för djur, ­natur och hälsa, både hos oss i Sverige och i andra länder, skriver Lena Ek (C), miljöminister och Karin Nilsson (C), riksdagsledamot.
Nyheter • Publicerad 28 augusti 2014
Det är brottsligt att dumpa farligt avfall i skog och mark eller i soporna, skriver artikelförfattarna.
Det är brottsligt att dumpa farligt avfall i skog och mark eller i soporna, skriver artikelförfattarna.Foto: Stefan elg

För lite tid och resurser läggs på att utreda och klara upp miljöbrott. Center­partiet har samlat elva förslag för att stärka lagstiftningen, skärpa straffen och prioritera miljö­brotten.

? Specialistenhet i den nya polisorganisationen. För att Polisen ska kunna utreda miljöbrotten bättre krävs en nationell specialistenhet i den nya polisorganisation som ska börja verka i januari 2015.

Annons

? Förorenaren ska betala. Företag ska ta ett miljömässigt ansvar för sin verksamhet och vi vill ha en översyn av miljöbalkens regler för verksamheter som orsakar miljöskador. Detta gäller särskilt reglerna för att bolag vid tillståndsgivning ska ställa säkerhet för framtida saneringskostnader.

? Ökade anslag till miljöbrottspolisen. På många håll inom Polisen har miljöbrotten fått stå tillbaka för övrig verksamhet. Vi vill tillföra mer riktade anslag för att svensk polis ska hantera fler nationella miljöbrott.

? Samverkan. Miljöbrott berör ofta flera länder och olika myndigheter både i och utanför Sverige. Polisens skyldighet att samverka med miljöansvariga myndigheter måste framgå i regleringsbrevet från regeringen.

? Information till allmänheten. Informationen till allmänheten om miljöbrott måste stärkas. Det är brottsligt att dumpa farligt avfall i skog och mark eller i soporna. Fler måste också känna till att det är brottsligt att köpa souvenirer utomlands som kommer från illegalt handlade arter.

? Artskyddsbrott. Illegal handel med fridlysta växter och djur är mer omfattande än någonsin. Agerar världen inte nu kan flera djurarter vara utdöda inom 20 år. Internationell polis och åklagare måste ta större krafttag mot dessa brott.

? Koppla företagsbot till omsättning. En företagsbot för miljöbrott tar inte hänsyn till företagets omsättning. I stället utdöms ett fast belopp på maximalt 50000 kronor. Detta system bör utredas med målet att höja beloppen, i linje med principen om att förorenaren betalar.

? Registreringssystem för företagsbot. I dag registreras inte de företag som dömts för miljöbrott, utan de kan begås om och om igen utan att myndigheterna­ uppmärksammar det. Ett register för företagsböter skulle göra det möjligt att utdöma en högre böter vid upprepade brott.

? Beslagta smuggelfordon. En del avfall smugglas ut ur Sverige, ofta med kopplingar till organiserad brottslighet. För att underlätta för Polisen vill Center­partiet utreda möjligheten att beslagta fordon som används för smuggling.

? Stärk miljöåklagarväsendet. Centerpartiet vill att miljöåklagarens arbete lyfts i det årliga regleringsbrevet till Åklagarmyndigheten. Vi vill också göra det möjligt för miljöåklagare och miljöbrottsgrupperna hos Polisen att sitta i gemensamma lokaler.

? Fler miljödomare. Miljöbrottmål handläggs i allmän domstol. Centerpartiet vill utreda om dessa kan hanteras av mark och miljödomstolar eller om speciali­serade domare ska handlägga målen.

Annons

Miljöbrotten har blivit eftersatta inom svenskt rättsväsende.

Vi går till val på att fler miljöbrott ska klaras upp. Det stärker också skyddet för djur, natur och hälsa, både hos oss i Sverige och i andra länder.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons