Annons
Nyheter

En framtidsbransch för unga!

I dag sysselsätts ungefär 400 000 människor inom den gröna sektorn. Och alla blir vi äldre och då behövs det unga killar och tjejer som har kunskap och intresse att kunna ta över de olika företagen inom jord- och skogsnäringen.
Nyheter • Publicerad 2 januari 2012

Då är det viktigt att det finns naturbruksgymnasier som utbildar unga människor och ger dem en god grund för att kunna utveckla och satsa på de gröna jobben. Runt om i Sverige finns det stora möjligheter att utveckla och fortsätta jobba för en öppnare landsbygd, och vi ser tydligt att det finns intressen hos ungdomar att verka för det. Motorn till en levande landsbygd är just att det finns företagare, och även i framtiden kommer det att behövas ännu fler! För det är på landet som vi har möjlighet att expandera och hitta just det där som varje människa är så bra på. Att läsa naturbruk ger goda kunskaper att antingen starta ett eget företag eller kanske läsa vidare, för inom den gröna sektorn behövs alla sorters kompetens.

Vår nuvarande regering har gjort det lättare för företagare att anställa genom att sänka arbetsgivaravgiften. Och det bidrar till att fler inom lantbrukssektorn får jobb. Jag känner mig inte oroad över att inte få tag på ett jobb, när jag till sommaren tar studenten efter att studerat naturbruk i tre år. I Sverige producerar bönderna mat av god kvalitet och kämpar varje dag för att det ska finnas färska och miljövänliga råvaror till konsumenterna. Så bonden kommer även i framtiden att vara nyckeln till en levande landsbygd och utbildningen av unga lantbrukare är oerhört viktig.

Annons

Jag tror att en av de största utmaningarna för den kommande generationen lantbrukare är just att bli mer miljövänliga och då kommer det att krävas bättre utbildning inom miljö och jordbruk.

Jag känner att vindarna för en starkare landsbygd blåser åt rätt håll och det byggs fler vindkraftverk än aldrig förr, vilket bidrar till fler jobb och en klimatsmartare elproduktion.

Jag tror starkt på biogas, för nu när bondens gödsel blivit eftertraktad luktar den inte bara ”skit” utan är också ett miljövänligt alternativ. Om vi tillsammans värnar om den Svenska maten gynnar vi landsbygden på många olika sätt. Finns det jobb och tillväxt, vill också människor bo på landet. Till skillnad från Miljöpartiet och Vänsterpartiet som vill göra det svårare att vara egenföretagare och speciellt lantbrukare.

Jag blir mörkrädd när Vänsterpartiet vill profilera sig som ett landsbygdsparti, när deras politik skulle vara slutet för den svenska landsbygden!

Runt om i Sverige finns det stora möjligheter att utveckla och fortsätta jobba för en öppnare landsbygd, och vi ser tydligt att det finns intressen hos ungdomar att verka för det, skriver Patrik Davidsson (C), ordförande CUF Kronobergs län.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons