Annons
Nyheter

En jobbfientlig (S)kuggbudget

 Alliansen har nyss lagt sin budget och oppositionspartierna har lagt sina olika skuggbudgetar. Efter nära 250 dagars tystnad har Stefan Löfven äntligen lämnat några besked. Skiljelinjen blev väldigt tydlig; bidragslinje mot arbetslinje!
Nyheter • Publicerad 17 oktober 2012

 Alliansen har nyss lagt sin budget och oppositionspartierna har lagt sina olika skuggbudgetar. Efter nära 250 dagars tystnad har Stefan Löfven äntligen lämnat några besked. Skiljelinjen blev väldigt tydlig; bidragslinje mot arbetslinje!

Det blev som vanligt; Socialdemokraterna föreslår höjda skatter på företagande och jobb. Som ska gå till höjda bidrag och höjda ersättningar för att inte arbeta.

Annons

Skattehöjningarna i (S) budget är större än vad både Mona Sahlin och Håkan Juholt föreslog! Socialdemokraterna lägger fyra gånger så mycket på bidrag och ersättningar jämfört med utbildning. Så mycket för den ungdoms- och utbildningssatsningen man gärna skryter om.

Socialdemokraterna vill märkligt nog öka arbetsgivarnas kostnader för unga med hela 14 miljarder kronor. Det är 140-tusen miljoner kronor mer för alla som har ungdomar anställda eller dubbel arbetsgivarkostnad. Restaurangmomsen höjs med 5 000 miljoner kronor. En skatt som vi valde att sänka i en bransch där många unga får sitt första jobb.

Hur detta ska ge fler jobb är en gåta! Socialdemokraterna vill sänka RUT- och ROT-avdragen, som skapat så många nya arbetstillfällen, gjort svarta jobb vita och hjälper människor i vardagen. Socialdemokraterna påstår att miljarder i extra kostnader inte skulle märkas i färre jobb, det är otroligt naivt!

Alliansen med Moderaterna i spetsen väljer att kraftigt sänka bolagsskatten för att göra Sverige konkurrenskraftigt. Vi satsar på infrastruktur, som skapar arbetstillfällen, en investering för framtiden.

Utbildning är nyckeln till jobb, vi ökar antalet platser för vuxna inom grundskole-, universitets- och högskoleutbildning. Men vi vet att det finns de som inte vill, orkar eller kan läsa vidare på högskola och universitet. Därför lägger vi särskilt fokus på yrkesutbildning som leder till arbete i branscher där man ropar efter arbetskraft.

Socialdemokraterna saknar ett trovärdigt regeringsunderlag. Det enda oppositionen tycks enas om är att försvåra vägen till sysselsättning. Stefan Löfven måste svara på vilka krav han är beredd att tillmötesgå för att få bilda regering.

Är det Vänsterpartiets krav när det gäller ny förmögenhetsskatt och fastighetsskatt? Eller höjd bensinskatt och flygskatt som Miljöpartiet föreslår? Kommer valfriheten i välfärden att vara kvar? Frågorna är fler än svaren.

Alliansen står stark och enig. Sverige står starkt i en omvärld som skakar.

KATARINA BRÄNNSTRÖM (M)

Riksdagsledamot för Kronobergs län

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons