Annons
Nyheter

En marknadsmässig försäljning

Torsdagen den 19 augusti hade moderbolaget VKAB styrelsemöte och en av punkterna var att godkänna försäljningen av 613 lägenheter i kvarteren Citrinen och Bärnstenen till CA-fastigheter.
Nyheter • Publicerad 28 augusti 2010

Växjöhem äger och förvaltar i dag 1 800 lägenheter inom Araby. Vi ser det inte som ett problem om en ny seriös aktör kommer och tar över 613 lägenheter!

Bakom denna försäljning ligger ett långt förberedelsearbete. Redan för ett par år sedan beslutade Växjöhems styrelse om försäljning av Bärnstenen. De anbud vi då fick in var inte marknadsmässiga och vi avbröt försäljningen. Nu var läget annorlunda.

Annons

Vi gick ut med ett nytt anbudsunderlag och nu fick vi in andra priser. Men vi gjorde också ett tillägg i anbudsförfrågan. Vi ville ha en seriös köpare som kunde visa på en långsiktig förvaltning av sitt fastig­hetsbestånd och ett gott omdöme från hyresgästerna.

Vi fick in fyra slutliga anbud och kunde konstatera att CA-fastigheter inte bara låg högst utan också uppfyllde de kompletterande villkor som vi ställt. Majoriteten i Växjöhems styrelse kände sig helt trygga när vi förordade försäljning till CA-fastig­heter.

Socialdemokraterna talade om reaförsäljning. Sanningen är att mäklarföretaget som skötte försäljningen hade värderat fastigheterna betydligt lägre än det pris vi fick. De övriga anbudsgivarna nådde inte heller upp till CA-fastigheters nivå. Kan flera stora fastighetsbolag missa en så god affär? Växjöhem har också gjort en egen analys av större fastighetsförsäljningar inom andra delar av landet. Även här noterar vi att vi ligger bra till.

Majoriteten är helt trygg med att detta är en bra affär för tre parter: hyresgästerna, säljaren och köparen. Men är man motståndare till all försäljning så hittar man naturligtvis hinder!

En detalj i det hela är beslutsprocessen. Social­demokraterna vägrade med full rätt omedelbar protokolljustering av försäljningsbeslutet men går samtidigt ut med påståenden om rea på fastigheter inom miljonprogrammet. Växjöhem kunde också gått ut med försäljningsbeslutet men vi hade respekt för att protokollet först skulle justeras.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons