Annons
Nyheter

En psykiatri värd namnet

Vi kan alla förstå hur svårt det är att se en anhörig eller vän drabbas av en depression eller psykos. Denna maktlöshet måste vara förödande när någon när och kär mår allt sämre, men själv inte inser sitt behov av vård.
Nyheter • Publicerad 19 augusti 2010
Anna Fransson.
Anna Fransson.Foto: Lena Gunnarsson

?Hur hårt är inte bakslaget som kommer när man, efter en evighet av tjat om att uppsöka vård och timmar på psykiatrins akutmottagning, får besked om att här finns varken plats eller tid, men återkom gärna senare. Eller att inget går att göra innan din vän är drogfri, något du vet aldrig kommer att ske utan behandling.

Så här ser verkligheten ut för oändligt många anhöriga och människor med psykiska problem i vårt län. Det är anhöriga som kämpar för och lider med sina nära och kära. Det är sjuka som inte får den vård de behöver och förtjänar. Varje steg framåt är en kamp, varje steg bakåt sker alltför lätt. I många fall är det anhöriga som bär upp vården, som fungerar som ventil för en psykiatri som går på knäna. En psykiatri som inte har resurser nog att uppfylla sitt uppdrag till anhöriga och sjuka.

Annons

Så här får vi inte ha det! Problemen inom psykiatrin handlar om politik, eller snarare brist på politik. Personalen arbetar hårt, men är för få. Anhöriga har ingenstans att vända sig till eller söka hjälp. Kompetensen och tiden på vårdcentraler är för liten. Vi vill höja ambitionen, vi vill skapa en vård för alla. Vi kommer att satsa pengar på utbildning för primärvården i psykiatri för barn och ungdomar och dessutom stärka upp bemanningen. Det ska finnas mer personal som är utbildade i psykiatri på våra vårdcentraler.

Vi vill också skapa ett uppsökande team som anhöriga kan vända sig till för att få hjälp. Ett sådant team, ett socialpsykiatriskt team, kan åka hem till den som blivit sjuk och motivera honom eller henne att ta emot hjälp. Då avlastas anhöriga och personer som behöver vård för en möjlighet till det.

Att hantera dubbla diagnoser är svårt, i dag måste man vara drogfri för att få behandlig för sina psykiska problem, men det är svårt att bli drogfri när man har psykiska problem. Detta måste vi göra något åt! Därför vill vi socialdemokrater att samarbetet mellan kommuner och landsting stärks, tillsammans kan vi skapa en enhet för dubbeldiagnoser. Då får alla den vård man behöver, med såväl missbruk som psykisk sjukdom.

Detta är några av många förslag som vi vill göra till verklighet i Landstinget Kronoberg. Tillsammans kan vi göra detta möjligt, vi förtjänar inget mindre än bästa möjliga.

Den borgerliga alliansen har visat vad de vill med psykiatrin, stora neddragningar möts nu med nästan obefintliga satsningar. Den 19 september sätter vi punkt för borgerliga nedskärningar och bygger en psykiatri värd namnet!

Hur hårt är inte bakslaget som kommer när man, efter en evighet av tjat om att uppsöka vård och timmar på psykiatrins akutmottagning, får besked om att här finns varken plats eller tid, men återkom gärna senare, skriver Anna Fransson (s), landstingsråd på dagens debatt.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons