Annons
Nyheter

Enbart godkända e-nummer i bakelsen

Nyheter • Publicerad 15 mars 2012

 Tack Anna för ärlig och rak insändare om e-numren i våra prinsessbakelser.

Det ligger mycket i vad Anna skriver. Bagerihanteringen har alldeles för många tillsatser, även om de allra flesta är vanliga harmlösa ämnen som alltid har används vid bakning.

Annons

Vanligt bakpulver är ju en tillsats, liksom citronsyra. Båda har fått ett e-nummer enligt de regler som gäller i vårt nya Europa och är ämnen som använts i alla tider.

I grunden består en prinsessbakelse av marsipan, grädde, vaniljkräm, tårtbotten, sylt och mörk choklad.

Det är vad som ingår i bakelsen, och så var det även på den tiden när jag drev mitt lilla bageri i Linneryd, fast då tänkte man inte på alla ”e” som numera måste redovisas enligt reglerna.

Men det går att påverka utvecklingen om man vill. Vi på Maxi-bageriet gjorde radikala och enkla förändringar på pepparkakan och semlan.

Tidigare innehöll båda två ett flertal e-nummer. Vi ersatte dem med äkta smör, vilket innebar att det blev bara ett enda e-nummer kvar i pepparkakan, nämligen bakpulver, E 450. I semlan återstår bara ett enda e-nummer för att garantera matsäkerheten.

Tyvärr går det inte att enkelt göra samma radikala förändring av prinsessbakelsen, just nu.

Ta bara det ”gröna täcket” av marsipan. Bara det innehåller fem olika e-nummer. Jag vill dock understryka att alla tillsatserna (e-nummer) är med råge godkända för användning i livsmedel av den Europeiska Livsmedelsmyndigheten.

ÅKE I BAGERIET

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons