Annons
Nyheter

Erbjud psykolog på varje vårdcentral i länet

Varje år söker cirka 10 000 människor med någon typ av diagnos för psykisk ohälsa hjälp hos Landstinget Kronoberg. Det är alltså ett mycket stort antal människor som i olika utsträckning lider av sjukdomar som inte syns utanpå.
Nyheter • Publicerad 20 augusti 2014

För fysiska sjukdomar och skador har vi en väl utbyggd sjukvård och inom andra områden som till exempel trafiken har trafikverket satt upp nollvisioner för antalet skadade och dödade. Vi måste på samma sätt öka våra insatser och hjälp för alla dem som lider av psykisk ohälsa.

I första hand för den sjuke, men även för samhället, innebär psykisk ohälsa stora belastningar. Mänga sjuka döva sin smärta med självmedicinering av droger eller alkohol. För allt för många slutar lidandet i försök att ta sina liv och statistik visar att så många som 1 600 begår självmord i Sverige varje år.

Annons

De flesta av oss upplever att vi har förmånen att leva i ett fantastiskt land som varit förskonat från krig i 200 år, ett rikt och vackert välutvecklat land med en fantastisk miljö. Men för alla är det inte så. En del lever i samhällts skuggsida och har det svårt, andra har till synes framgångsrika karriärer och hög materiell standard men drabbas ändå av en sjukdom i själen.

Ofta ser vi inte tecknen i tid, även om vi är nära den som mår dåligt. Många tycker att det är svåra och känsliga frågor som det är svårt att prata om.

En fysisk sjukdom är ofta synlig, och även om den inte är det så uppfattas det oftast inte som tabubelagt att tala om på samma sätt som en psykisk sjukdom. För den som mår dåligt kan det bli ett för stort steg att söka hjälp om den inte kan fås lika enkelt och odramatiskt som att söka hjälp hos en vårdcentral för andra sjukdomar.

Vi har ett politiskt ansvar för att hjälpa människor men denna typ av sjukdomar på samma sätt som vi ger resurser till fysiskt sjuka.

För att bättre fånga upp problem med psykisk ohälsa och vid behov slussa patienter vidare i vården, vill jag verka för att varje vårdcentral ska ha tillgång till en psykolog.

Mats Johnsson (M)

Kandiderar som din förtroendevalde politiker för Moderaterna till Region Kronoberg

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons