Annons
Nyheter

Ett grönare Kronoberg

I vårt län har länsstyrelsen ett omfattande åtgärdsprogram för att skapa ett grönare Kronoberg.
Nyheter • Publicerad 6 augusti 2014

I de regionala miljömål som länsstyrelsen har fastställt för perioden 2013–2020 ingår 45 regionala mål som har beslutats för att komplettera Generationsmålet, Miljökvalitetsmålen och Etappmålen.

För att nå miljömålen är det viktigt med en hållbar samhällsplanering. Här räcker tyvärr resurserna i vårt län inte riktigt till. I länsstyrelsens miljömålsenkät 2012 anger två av åtta kommuner i länet att de varken har tillgång till antikvarisk kompetens eller kompetens för att beakta grön- och vattenstrukturen i planeringen.

Annons

Generellt har Kronoberg god tillgång till grundvatten av god kvalitet. Men cirka 30 procent av vattentäkterna i länet saknar vattenskyddsområden och därför behöver skyddsområden för dessa vattentäkter fastställas.

Mycket återstår också att göra för att förbättra avloppen. Resultaten av kommunernas avlopps-inventeringar visa att, beroende på område, 60–90 procent av de enskilda avloppen är undermåliga.

Vi måste också förbättra vattenkvalitén i våra sjöar. Kronobergs län är hårt drabbat av försurningar, till största delen beroende på ett tidigare stort nedfall av kväve och svavel.

Vi har också problem med övergödning i mark och vatten. Det gäller främst områden kring Växjö, Alvesta och Åsnen men gäller även vattendrag i de västra delarna av länet.

Skogen är den viktigaste naturresursen i Kronoberg. Tyvärr saknar betydande arealer med höga naturvärden långsiktigt skydd. Det är stor risk att vi med nuvarande takt inte når målen om skydd av 17 procent av skogen till år 2020, ett åtagande som Sverige förbundit sig att uppfylla sedan 2010.

Miljöfrågorna kommer i högre grad än tidigare att sätta sin prägel på årets valrörelse.

Eftersom Centerpartiet som enda parti satsar på att hela Sverige ska leva innebär det också att vi värnar om miljön.

Det kommer jag att verka för både på regional och kommunal nivå under nästa mandatperiod.

Carina Bengtsson (C)

Kommunalråd i Ljungby och vice ordf. Regionförbundet Södra Småland

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons