Annons
Nyheter

Ett livskraftigt lantbruk på riktigt

Jag vet mycket väl vad ekologisk odling innebär. För min egen del har jag bedrivit både ekologisk mjölk- och köttproduktion sen 1998, svarar Anders Forsberg insändaren Är ekoodling okänt för SD?
Nyheter • Publicerad 24 november 2014
Svenskt jordbruk minskar stadigt i produktion. Att i det läget föreslå nya miljödiffusa skatter orsakar bara mer nedlagda svenska jordbruk, skriver artikelförfattaren.
Svenskt jordbruk minskar stadigt i produktion. Att i det läget föreslå nya miljödiffusa skatter orsakar bara mer nedlagda svenska jordbruk, skriver artikelförfattaren.Foto: Audun Braastad/tt

Kommentar till Är ekoodling okänt för SD? av Börje Svensson den 8 november.

Jag vet mycket väl vad ekologisk odling innebär.­ För min egen del har jag bedrivit både ekologisk mjölk- och köttproduktion sen 1998. Min familj försöker i möjligaste mån handla ekologiskt, både för miljön och för vår egen skull. Så Börje, jag vet hur både ekologiskt och konventionellt svenskt lantbruk­ fungerar.

Annons

Problemet som vi Sverige­demokrater vill belysa, är att en återinförd­ gödselskatt innebär bara ytterligare pålagor på svenskt jordbruk. Det finns inga belägg för att en höjd skatt skulle leda till mer ekologisk odling. Snarare­ lägger det ytterligare en ekonomisk börda på det svenska jordbruket och skapar ytterligare motsättningar mellan svenska bönder.

När det gäller näringsläckage finns det många studier som visar att det snarare är geografi, jordart­ och/eller djurintensitet som avgör detta, än om odlingen bedrivs ekologiskt eller inte. Det vi vet är att jordbrukets ­läckage av växtnäringsämnen har minskat på senare år genom en minskad spannmålsodling och ett målmedvetet miljöarbete.

För att minska den eventuella övergödningen ifrån jordbruket behöver vi satsa mer på skyddszoner, fånggrödor, minskad jord­bearbetning och ökad vallodling. Andra åtgärder kan vara att gödsla effektivare och förbättra markstrukturen med exempelvis en bra dränering och struktur­kalkning.

Jag tror inte på att en ny gödselskatt kommer att påverka särskilt många bönder att bli ekologiska. Bäst effekt för att öka den ekologiska odlingen, nås genom stabila ekonomiska­ villkor, en fungerande marknad och en kvalificerad­ rådgivning. Regeringens förslag verkar­ snarare vara ännu en ursäkt för att stärka statens skrala ekonomi på böndernas bekostnad.

Förutom gödselskatten föreslår den nya regeringen följande:

* Högre skatt på uppvärmningsbränslen inom växthus- och jordbruksnäringen. 100 miljoner kronor.

* Högre skatt för diesel till arbetsmaskiner inom jord- och skogsbruksnäringen. 380 miljoner kronor.

* Skatt på handelsgödsel från 2016. Cirka 300 miljoner kronor.

Börje, jag debatterar gärna­ miljö, men fakta kvarstår att svenskt jordbruk stadigt minskar i produktion. Att i det läget föreslå nya miljödiffusa skatter orsakar bara mer nedlagda svenska jordbruk, förlorad sysselsättning och exporterade miljöproblem. Så frågan återstår. Med nya skattehöjningar på cirka 680 miljoner kronor så undrar jag vilken sorts landsbygd regeringen vill se?

Ett nedmonterat svenskt jordbruk med en nedlagd och utflyttad produktion eller en levande, livskraftigt svensk landsbygd där bönderna jobbar gemensamt, för en bättre miljö? Vi i SD kommer verka­ för ett livskraftigt och levande lantbruk i?alla fall. På riktigt.

Annons

Anders Forsberg (SD)

Landsbygdspolitisk talesperson

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons