Annons
Nyheter

Ett steg framåt för en moderniserad skatteutjämning

 Det är viktigt att kommuner runt om i Sverige har likvärdiga förutsättningar att erbjuda skola, vård och omsorg. Därför har vi i Sverige ett kommunalt skatteutjämningssystem.
Nyheter • Publicerad 7 juli 2012

 Det är viktigt att kommuner runt om i Sverige har likvärdiga förutsättningar att erbjuda skola, vård och omsorg. Därför har vi i Sverige ett kommunalt skatteutjämningssystem.

Det system som nu finns är dock omodernt, två likvärdiga kommuner kan i dag få helt olika kompensation för bland annat barnomsorgskostnader.

Annons

Lite mer än ett år har nu gått sedan utredningen av det kommunala skatteutjämningssystemet presenterade sitt förslag om ett rättvist utjämningssystem. För första gången i den svenska utredningshistorien fanns en total enighet bakom ett förslag. Även Moderaterna var med på vagnen.

Vi centerpartister har under detta år drivit på för att utredningens förslag ska genomföras. Riksdagens finansutskott har nu beslutat att regeringen ska komma med en proposition om förändring av utjämningssystemet till riksdagen under hösten 2012.

I denna segdragna fråga är det välkommet att en modernisering av systemet nu är på gång. Centerpartiets mål är att utredningens förslag i sin helhet ska genomföras. Vi kan inte ha ett system där vissa kommuner överkompenseras och vissa underkompenseras som är fallet i exempelvis barnomsorgsmodellen.

Både tätorts- och landsbygdskommuner drabbas hårt av dagens utjämningssystem. Det är för oss en ytterst viktig fråga om rättvisa och solidaritet mellan Sveriges kommuner.

Även om Växjö kommun tappar drygt 30 miljoner kronor är det nya systemet sammanlagt en bra affär för Kronoberg eftersom länets övriga kommuner och landstinget sammanlagt vinner cirka 60-70 miljoner kronor. Det innebär alltså att länet totalt tillförs 30-40 miljoner kronor.

Flera tunga moderatledda kommuner i framförallt Stockholmsregionen har motarbetat utredningens förslag eftersom de skulle få betala i det nya reformerade systemet. De har inte velat erkänna att de har blivit överkompenserade bidragsmässigt. Nu hoppas vi att de moderata riksdagsledamöterna i Kronoberg röstar för det framlagda förslaget. För även om man går emot partikamraterna i Stockholm gynnar ett ja de kommuner i Kronoberg som behöver varenda krona.

Vi välkomnar att en proposition från det moderatledda finansdepartementet nu äntligen kommer till hösten. I detta arbete kommer Centerpartiet att driva på för att utredningens förslag ska genomföras i sin helhet.

Per Schöldberg (c), Växjö kommun

Anders Jonsäng (c), Lessebo kommun

Elizabeth Peltola (c) Älmhults komun

Annons

Carina Bengtsson (c),Ljungby kommun

Sven Sunesson (c), Alvesta kommun

Åke Carlsson(c), Uppvidinge kommun

Sören Gabrielsson (c), Tingsryds kommun

Sven Jansson(c), Markaryds kommun

Lena Karlsson(c), Landstinget

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons