Annons
Nyheter

Eva Johnsson (Kd): Varenda liten människa är viktig

Mycket gott görs redan både inom landstinget och av andra aktörer för att hjälpa och stötta dessa utsatta unga, men det räcker inte. Så länge dessa barn finns, synliga eller osynliga, runt omkring oss så har vi Kristdemokrater inte för avsikt att slå oss till ro, skriver Eva Johnsson, gruppledare för Kristdemokraternas landstingsgrupp
Nyheter • Publicerad 26 januari 2012
Foto: 

Barn i Sverige och i vårt landsting har det bra, jämfört med barn i många andra länder. Vi har en låg barnadödlighet, liten fattigdom, god hälso- och sjukvård, tillgänglig utbildning och olika former av stöd till familjer via hälso- och sjukvården, skolan och socialtjänsten. Många frivilligorganisationer gör också ett fantastiskt gott arbete för våra barn och ungdomar.

Trots denna bild så finns det barn som lever i stor utsatthet. Det kan handla om missförhållanden i hemmet, i omgivningen eller på grund av egen problematik. Problematik kring föräldrars alkohol- eller drogmissbruk, psykiska funktionsnedsättningar, våld, frånvaro av ansvarstagande föräldrar eller uppslitande separationer är några andra situationer där utsattheten blir särskilt påtaglig. I Sverige har de flesta vuxna valt att bli föräldrar, men barnen har aldrig valt sina föräldrar.

Annons

Socialtjänsten och skolan möter emellertid oftast dessa utsatta barn och ungdomar och gör också starka insatser för att möta deras behov i komplicerade situationer. Tyvärr så hittar vi inte alla barn. Många av dessa utsatta barn blir inte sedda utan får själva bära sin utsatthet och lider i tysthet.

Vi Kristdemokrater menar att vårt landsting måste ta vårt ansvar för att hitta, hjälpa och stödja dessa barn. Vi har föreslagit att vi bör genomföra årliga uppföljningar av de sociala insatserna som görs för barn och familjer för att på så sätt öka kunskapen om vilka områden som behöver förbättras, förstärkas och utvecklas. Det finns en rad frågor som kan lyftas i det sammanhanget exempelvis: Hur har vi lyckats samverka med varandra i de olika verksamheterna för att möta barn och ungas behov? Har vi fungerande och av alla införstådda rutiner för vad som ska göras när ett barn far illa? Vilka evidensstöd finns för de insatser som används och vilket resultat har uppnåtts?

Mycket gott görs redan både inom landstinget och av andra aktörer för att hjälpa och stötta dessa utsatta unga, men det räcker inte. Så länge dessa barn finns, synliga eller osynliga, runt omkring oss så har vi Kristdemokrater inte för avsikt att slå oss till ro. Arbetet med att skapa ett samhälle där utsatta kan landa mjukt och vi gör vårt yttersta för att ta emot dem som faller, får aldrig avstanna. Varenda liten människa är viktig för oss.

Eva Johnsson

Gruppledare landstingsgruppen

Kristdemokraterna

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons