Annons
Nyheter

Fel om karensdag för företagare

Kommentar till artikeln Karensdagarna för företagare av Karin Nilsson C) den 23 december. Karin Nilsson skriver att egenföretagarna fick möjlighet att kunna välja en karensdag i sjukförsäkringen tack vare Maud Olofsson. Det är fel.
Nyheter • Publicerad 29 december 2010

Möjligheten för företagare att ens kunna välja en karensdag togs till och med bort av regeringen så sent som i juli denna sommar. Detta uppmärksammades och kritiserades av såväl företagarnas olika organisationer, som av oss Socialdemokrater. Efter höstens val skrev vi därför en motion till riksdagen med krav på att förändra regelverket så att möjligheten att välja en karensdag skulle återinföras.

Ska man våga starta och driva företag är det viktigt att också kunna omfattas av trygghetsregler om man blir sjuk. Den nya parlamentariska situationen i riksdagen bidrog till att de borgerliga företrädarna i riksdagen tvingades acceptera motionen – och riksdagen tog därför beslut den 20 december om att återinföra möjligheten att välja en karensdag. Det var alltså inte – vilket Karin Nilsson (C) vill påskina – Maud Olofsson eller ens regeringen som bidrog till att det nu blir en förändring. Det var en Socialdemokratisk motion som fick bifall av riksdagen. Detta har centerns ledamot i Socialförsäkringsutskottet för övrigt bekräftat i riksdagsdebatten den 16 december (finns att läsa i protokollet om man är intresserad).

Annons

Avslutningsvis är det beklagligt att Karin Nilsson (C) väljer att lägga skulden på Försäkringskassan för en misslyckad politisk reform. Myndigheten och dess anställda fullföljer bara de beslut som regeringen ålagt dem – med de resurser som ställts till förfogande.

Politiken avgörs i riksdagen – och därför kan nu företagare glädjas åt att de får en bättre och mer flexibel sjukförsäkring och att de fel som regeringen införde nu kan rättas till.

Synd bara att det inte gäller övriga delar av sjukförsäkringen, där det onekligen också finns en hel del att rätta till.

Tomas Eneroth (S), riksdagsledamot

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons