Annons
Nyheter

Fem förslag för fler jobb i småföretag

Det är i de små företagen många av de nya jobben skapas. Små företag arbetar ofta både effektivt och kreativt. Därför vill vi i Miljöpartiet göra det enklare att starta och driva små företag, skriver Cheryl Jones Fur, Lars Edqvist, Tobias Adersjö, miljöpartister och småföretagare.
Nyheter • Publicerad 9 augusti 2014
Sjuklöneansvaret gör att många företagare tvekar att anställa fler.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
Sjuklöneansvaret gör att många företagare tvekar att anställa fler.Foto: FREDRIK SANDBERG/TTFoto: 

Fyra av fem nya jobb skapas i små företag. Inte minst här i Småland har vi en god tradition av entreprenörskap, som på många sätt har bidragit till vår välfärd.

Många innovationer som idag är svenska exportprodukter har utvecklats i små företag. Det finns goda skäl att tro att det i små företag under de närmaste åren kommer att utvecklas en rad gröna uppfinningar som kan bidra till en mer hållbar värld.

Annons

Det finns undersökningar som visar att företagande ger en hög livskvalitet. Många företagare jobbar mycket, men har samtidigt möjlighet att styra sin tid. Sjukfrånvaron är lägre i småföretag.

Vi som skriver detta är alla tre miljöpartister och småföretagare. Vi har personliga erfarenheter av de goda sidorna med små företag. Hos oss finns av naturliga skäl ingen byråkrati. Sambandet mellan vårt arbete, våra kostnader och vår månadslön är tydligt. Därför är det väldigt lätt för oss att välja bort onödiga kostnader och onödiga arbetsuppgifter.

Därför får vi ofta mycket gjort snabbt och utan onödiga omvägar.

Samtidigt är det inte helt enkelt att driva ett litet företag. Att anställa fler med­arbetare innebär risker och kontakterna med myndigheter kan vara ganska krångliga.

Det här kan låta som en hyllning till de små företagen och det är en hyllning. Men det viktiga är de politiska slutsatser vi drar.

Vi i Miljöpartiet har en rad förslag på hur vi ska kunna skapa fler jobb genom att göra det enklare att driva företag. Här är fem förslag för att förverkliga det:

1. Sänkt arbetsgivaravgift. Miljöpartiet vill sänka arbetsgivaravgiften för de första 10 anställda med 10 procent för alla företag. Vårt förslag ger en skattelättnad på upp tills 100 000 kronor per år, mycket pengar för ett litet företag. Egenföretagare får motsvarande sänkning av egenavgiften.

2. Slopat sjuklöneansvar. Sjuklöneansvaret gör att många företagare tvekar att anställa fler även när det går bra. Det kan bli mycket dyrt att anställa en ny medarbetare, som drabbas av sjukdom. Det vill vi ändra på genom att ta bort sjuklöneansvaret.

3. Minska krånglet. De flesta småföretag kan vittna om konstiga regler och om hur de tvingas ägna mycket tid åt improduktivt pappersarbete. Vid offentliga upphandlingar är det inte ovanligt att det tar en vecka att fylla i papper. För den som har en god idé till ett nytt företag kan krånglet vara det avgörande skälet till att inte förverkliga idén.

Alliansregeringen har talat om att minska regelkrånglet för företag, men mycket lite har hänt. När vi kommer till makten vill vi minska krånglet på riktigt.

Annons

4. Krediterna. De som har bra idéer till att starta nya företag har inte alltid tillräckligt mycket pengar för att kunna komma i gång. De svenska bankerna är inte särskilt intresserade av att ta risker genom att låna ut pengar till nya småföretag. Brist på krediter kan vara ett hinder för utveckling.

Vi vill skapa ett effektivt system för att fler ska kunna få låna pengar för att kunna starta företag.

5. Utbildning och praktik. Vi vill förbättra småföretagens konkurrenskraft genom att satsa mer på både utbildning och på att skapa praktikplatser.

Du som vill ha fler jobb och som tror på småföretagens möjlighet att utveckla Småland. Rösta på oss gröna företagare i valet den 14 september.

Cheryl Jones Fur (MP)

Lars Edqvist (MP)

Tobias Adersjö (MP)

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons