Annons
Nyheter

Fler barn lever i fattigdom

Julen har precis passerat och kylan vägrar släppa greppet. Sverige har blivit kallare. Jag talar inte om vädret utan om samhällsklimatet. Vi är inne i den andra mandatperioden med en alliansregering.
Nyheter • Publicerad 29 december 2010

Medan många äter maten från det överdådiga julbordet, dricker julmust och julsnaps och delar ut julklappar rapporteras det att frivilligorganisationerna får allt mer att göra.

Deras gäster är inte längre bara hemlösa och missbrukare. Rädda barnen konstaterar att barnfattigdomen har ökat och Föreningen Majblomman får allt fler ansökningar. Nu handlar det inte längre om att kunna följa med på skolresa, utan om att få mat åt barnen till julbordet.

Annons

Sedan 2006 har barnfattigdomen ökat med nästan 50 procent, det betyder att vart sjunde barn lever i fattigdom. Vi kan nu se resultatet av de senaste årens borgerliga politik med förändringar i sjukförsäkring och arbetslöshetsförsäkring. Den ekonomiska situationen i många hushåll är ohållbar. Det är framförallt barn med utländska föräldrar samt barn till ensamstående mammor som lever i barnfattigdom.

Frågorna blir många. Varför har vårt samhällsklimat förändrats så tydligt? Vad ska vi göra åt den ökande barnfattigdomen? Vilket ansvar har kommunen?

Är det meningen att frivilligorganisationer ska ta hand om det som vi förut klarade gemensamt?

Barnkonventionen säger att ”alla barn har rätt till en skälig levnadsstandard”. Barn ska inte bara ha mat för dagen utan även kunna delta i aktiviteter som gör att de inte utestängs från den vardag som är självklar för deras klasskompisar. Det kan vara att delta i musikskola eller fotbollsträning. Social utestängning borgar för ett utanförskap även längre fram i livet. Regeringen har det yttersta ansvaret för att Barnkonventionen följs, så vad gör du Fredrik?

Kommunen har ansvar för att alla barn som bor i kommunen lever väl. I dag är det över 10,5 procent av barnen i vår kommun som lever i det som kallas fattigdom. Vad gör de som regerar i vår kommun åt det?

Vi måste gemensamt arbeta för att alla barn och ungdomar kan leva livet väl. Vi måste göra något snart, innan det är för sent.

Så, Bo Frank; bjud upp, bjud in! Växjö skulle, med förenade krafter, kunna bli Europas barnvänligaste kommun!

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons