Annons
Nyheter

Fler jobb kräver sänkta arbetsgivaravgifter

Nyheter • Publicerad 30 augusti 2010

Efter finanskrisen syns de första tecknen på att konjunkturen har vänt. Verksamheter som dragit ner har kunnat återanställa. Arbetslösheten börjar minska, och fler jobb växer till.

Utgångsläget är dock tuffare än på länge. I juli var strax över nio procent av de som ingår i arbetskraften antingen arbetslösa eller i något arbetsmarknadspolitiskt program. Det visar att politiker från höger till vänster nu mer än någonsin måste sätta jobbens, företagens och arbetsgivarnas villkor i centrum.

Annons

Alliansens har inför valet enats om ett antal företagarförslag, bland annat halverad moms på restauranger som väntas skapa upp till 8 000 arbetstillfällen i den hushålls- nära tjänstesektorn.

Vi kristdemokrater stödjer givetvis dessa förslag, men vi har också presenterat en egen företagarlinje som komplement till Alliansens arbetslinje. Det handlar om förenklingar i regelverk, längre provanställningstider, utökade undantag från turordningsregler och en satsning på mer statligt riskkapital i tidiga skeden.

Men viktigast för jobben är att det blir billigare att anställa. När Företagarna frågar sina medlemmar vad som är de främsta hindren för att anställa blir svaret att det är för dyrt och innebär ett för stort risktagande.

Vi har lyssnat på företagarnas oro och föreslår att arbetsgivaravgiften ska sänkas kraftigt. För de första tio anställda i varje företag ska en rabatt utgå på motsvarande tio procentenheter av den anställdes lön upp till som mest 25?000 kronor i månaden. Det gör att det blir upp till 30?000 kronor billigare per år att anställa en person, och som högst 300?000 kronor billigare att anställa tio helårs- anställda.

Stimulansen riktas främst till de små och medelstora företagen, de som har störst chans att växa.

Som Ekot kunde rapportera häromveckan har de trettio största börsföretagen minskat sina anställningar i Sverige med 65?000 personer de senaste tio åren. Sam- tidigt har antalet anställda utomlands ökat med nästan 200?000 personer.

För oss kristdemokrater är det tydligt att framtiden finns i familjeföretagen, i de små verkstäderna, butikerna, restaurangerna och företagen som utmanar de etablerade. Nästan 300?000 företag har mindre än tio anställda och väntar ivrigt på att nyanställa. Med en röst på kristdemokraterna den 19 september ger du dem chansen.

I dag kommer krist- demokraternas andre vice partiordförande Mats Odell till Växjö. Han ska bland annat debattera om arbetsgivaravgifter vilket han också gör här tillsammans med partikollegorna Eva Johnsson och Stig Claesson.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons