Annons
Nyheter

Flera sanningar om vindkraften

Henrik Wachtmeister och Kent Karlsson från Föreningen Svenskt Landskaps­skydd (FSL), skriver i Smålandsposten den 18 juni att vindkraften ökar koldioxid­utsläppen, att den kostar elkonsumenterna 300 miljarder kronor och att vindkraften aldrig kan ersätta annan elproduktion. Detta är grundlösa påståenden som behöver bemötas med fakta.
Nyheter • Publicerad 20 juni 2014

För det första beskriver Wachtmeister och Karlsson felaktigt att politiker har beslutat att vindkraften ska byggas ut.

Det är inte sant. Det finns ett teknikneutralt stödsystem för förnybar elproduktion?–?elcertifikatsystemet?–?som leder till att det är den mest konkurrenskraftiga elproduktionen som byggs ut.

Annons

Vindkraften byggs alltså inte ut för att politikerna­ har beslutat så, utan för att det är det billigaste alternativet. Att konsumenterna skulle få betala­ 300 miljarder kronor för utbyggnaden av vindkraft är också ett påstående utan grund. I verkligheten leder utbyggnaden av förnybar elproduktion till att elpriset sjunker och att konsumenternas totala­ elkostnad är lägre jämfört med om den förnybara elproduktionen inte hade byggts ut.

För det andra hävdar­ Wachtmeister och Karlsson­ felaktigt att vindkraftsutbyggnaden leder till ökade koldioxid­utsläpp. Vi har på den gemensamma­ nordiska elmarknaden omkring 15 procent fossil elproduktion. Andelen fossil el­produktion i Europa är över 50 procent. FSL envisas med att elproduktionen endast skall ses från ett nationellt perspektiv, trots att så inte har varit fallet sedan den gemensamma nordiska elmarknaden infördes för nästan 20 år sedan.

För det tredje hävdar Wachtmeister och Karlsson att vindkraften aldrig kan ersätta annan elproduktion eftersom vi inte kan veta om det blåser när vi behöver som mest el.

Visst finns det utmaningar med att integrera stora mängder väder­beroende elproduktion i elsystemet, men det finns ingenting som tyder på att vi närmar oss någon gräns. Tvärtom har Sverige ovanligt goda förutsättningar att bygga mer vindkraft.

Det finns flera länder i Europa som redan har uppemot 30 procent vindkraft. Sverige har sju procent.

Till sist skriver Wachtmeister och Karlsson att vindkraften byggs ut för att tillgodose snäva egenintressen hos ett fåtal markägare. De glömmer då att vindkraftsut­byggnaden enligt opinionsunder­sökningar stöds av 84 procent av svenska befolkningen, alltså inte bara ett fåtal markägare.

Anton Steen, Svensk Vindenergi

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons