Annons
Nyheter

Fokus på jobb för nya invandrare

I dag träder den nya etableringsreformen i kraft. En reform som ska innebära att fler invandrare ska få arbete. Katarina Brännström (m) är riksdagsledamot och ledamot i Arbetsmarknadsutskottet. Hon har i dag skrivit en debattartikel om varför hon tycker att reformen är bra och viktig.
Nyheter • Publicerad 1 december 2010
Direkt vid ankomst till Sverige ska det vara fokus på jobb, skriver Katarina Brännström (m).
Direkt vid ankomst till Sverige ska det vara fokus på jobb, skriver Katarina Brännström (m).Foto: 

Svensk integrationspolitik har historiskt inte varit särskilt lyckad. Knappt hälften av invandrade män i arbetsför ålder har kommit i någon form av jobb efter fem år.

Den största förändringen av svensk integrationspolitik börjar gälla den 1 december. Då övertar staten genom Arbetsförmedlingen ansvaret för nyanländas etablering i det svenska samhället från kommunernas socialtjänst. Målet är många fler i arbete, bland annat med hjälp av integrationslotsar. Arbetslinjen ska gälla även här.

Annons

Svensk integrationspolitik har historiskt inte varit särskilt lyckad. Knappt hälften av invandrade män i arbetsför ålder har kommit i någon form av jobb efter fem år. För kvinnor är resultatet ännu sämre. I Kronoberg har vi haft relativt låg arbetslöshet fram till krisen 2009. Av alla i åldern 20-64 år i Växjö hade cirka 85 procent arbete under 2000-talet. Men som mest var det endast 53 procent av dem som är födda utanför EU som hade jobb, trots högkonjunktur. Tio år tidigare var det knappt 40 procent. Synen på invandrare som svaga med passivitet och jobbförbud härskade länge i socialdemokraternas Sverige.

Vi förändrar nu integrationspolitiken. Direkt vid ankomsten till Sverige ska det vara fokus på jobb eller arbetsförberedande insatser och aktiva åtgärder. Det ska göras individuella planer för att påskynda steget in på arbetsmarknaden. För att alla snabbt ska komma igång med svenskundervisning, få ett arbete och delta i särskild samhällsorientering får Arbetsförmedlingen ett samordningsansvar. En etableringslots som ger aktivt stöd, till varje individ ingår som en del i den nya politiken. En ny ekonomisk ersättning, lika för alla, utgår från aktivt deltagande, annars kan man bli utan. Meningen är att satsningen ska bli en samhällsekonomisk vinst för samhället, i form av lägre bidragskostnader och högre skatteintäkter.

För varje individ som får möjlighet att forma sitt liv och förverkliga sina drömmar blir det ren vinst. Sverige kan inte längre stänga ute människor eller fortsätta slöseriet med mänsklig kraft, om vi ska klara framtida välfärd.

Katarina Brännström (m)

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons