Annons
Nyheter

För lite fokus på hyrläkare

Under de senaste veckorna har fenomenet hyrläkare aktualiserats vid ett par tillfällen på debattsidorna.
Nyheter • Publicerad 23 oktober 2010

Hyrläkare är något som varit alldeles för litet i fokus under valrörelsen. För de människor som på grund av kroniska sjukdomar eller långvariga behandlingsperioder måste anlita sjukvården, är hyrläkare en mycket­ dålig lösning. I Hälso-och Sjukvårdslagen ges tydliga­ direktiv om holistiskt förhållningssätt, vilket omöjliggörs då patienten träffar olika läkare vid varje tillfälle. Hur detta påverkar livskvalitet och tillfrisknande är en fråga som också borde belysas.

Den stora övergripande frågan är dock varför det blivit så här?

Annons

I?dag kan samhällsplanerare med datorteknikens hjälp utföra detaljerade och långtgående beräkningar och prognoser vilket är en nödvändighet för att stat- och samhälle ska ha god beredskap och framförhållning. Befolkningsutveckling och andra demografiska data kan således med små felmarginaler förutses, men tydligen inte svenska befolkningens behov av antal läkare.

Det kan väl inte vara på så sätt, att det finns krafter som önskar fortsatt läkarbrist, för att på så sätt behålla den särställning som just denna yrkeskategori fortfarande tycks inneha.

Många ungdomar som önskar studera till läkare utestängs på grund av att de inte har 5,0 i betyg. Många med lägre betyg skulle mycket väl kunna tillgodogöra sig utbildningen och vad är det som säger att den med högsta betyg också har handens färdighet och god social kompetens.

Alliansregeringen har under förra mandattiden startat läkarutbildning på ytterligare en ort, men leveranstiden är lång. Underlåtenheten ligger längre tillbaka i tiden och för vilken dagens patienter betalar ett högt pris.

Ytterligare en icke oväsentlig aspekt är de oanständigt höga löner hyrläkarna uppbär i förhållande till de kollegor som är sina arbetsplatser och patienter trogna.

CHRISTINA WIBERG, ALvesta

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons