Annons
Nyheter

För tidigt att räkna ut regeringen

För den sittande regeringen var förvisso inte SCB:s stora väljarundersökning i maj månad någon uppmuntrande läsning. Många har dragit slutsatsen att det blir regeringsskifte i valet i september.
Nyheter • Publicerad 2 juni 2014

Det är möjligt, men långt i?från säkert. Ett av skälen är att tidigare SCB-siffror visat att de partier som ingår i alliansregeringen i regel gör ett bättre resultat i valen än i opinionsundersökningarna. För flera av opinionspartierna gäller det motsatta.

Ett exempel: I SCB opinionsundersökning i maj 2010 fick C, FP, M och KD 44,1 procent och i valet i september 2010 nära majoritet eller 49,4 procent. För S, V och MP var motsvarande tal 50,1 respektive 43,6 procent. Ut­ifrån den statistiken är det, enligt min mening, för tidigt att dra några säkra slutsatser av läget i maj 2014 när det gäller vilket block som kan bilda en majoritetsregering. Detta skrivet även om siffrorna för alliansregeringen är något sämre i maj 2014 än motsvarande tal för maj 2010.

Annons

Men ska alliansregeringen klara att på kvällen den 14 september kunna glädja sig åt att än en gång ha slagit ur underläge krävs en aktiv politik. Fyra åtgärder bedömer jag särskilt angelägna.

4?Se till att pensionärer med en pension upp till 20?000 kronor per månad får samma skatt som en löntagare i motsvarande inkomstläge. Eventuella avtrappningsregler därutöver kan behövas för att undvika allt för stora tröskeleffekter.

4?Ta fram en handlingsplan med minst fem konkreta punkter på miljö­området som innebär klara förbättringar på miljö- och klimatområdet.

4?Vidta åtgärder som skapar lugn och ordning i klasserna på grundskolenivån. Får vi till stånd en ordning som ger eleverna arbetsro kommer inhämtningen av kunskap att avsevärt förbättras.

4 Se till att ungdoms­arbetslösheten minskar.

Klaras dessa åtgärder och kanske några ytterligare är möjligheterna att få regera ytterligare fyra år goda.

Ingvar Karlsson (C)

Växjö

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons