Annons
Nyheter

Förträngt trafikkaos

Efter nästan sju år som hemflyttad Växjöbo har jag nästan glömt de sämsta delarna av Stockholm.
Kvar finns de vackra utsikterna, husen och det nästan alltid synliga vattnet.
Nyheter • Publicerad 10 oktober 2012
Stockholms baksida.
Stockholms baksida.Foto: Erik Mårtensson SCANPIX

Borta ur medvetandet är, bland annat, trafiken. Denna vansinniga trafik.

Jag tror det är en medveten förträngning, en självförsvarsmekanism: Jag vill helt enkelt inte komma ihåg det.

Annons

Därför reagerade jag först med förvåning när jag igår hamnade rakt i kökaoset. Några ögonblick senare kopplar hjärnan rätt och då kommer i stället stressen. Stressen av att inte ha kontroll över när man kommer fram till sin destination, samma känsla som jag haft otaliga morgnar under mina år som bofast i huvudstaden. Det är ingen angenäm känsla.

Och det är där, och då, som jag inser att vi är bortskämda i Växjö. För ärligt talat: Ibland tenderar jag – och rätt många i min omgivning – att klaga på vår trafiksituation.

Men med lite eftertanke: Sällan har det tagit mig mer än några minuter att navigera i Växjös värsta rusningstrafik. Och det är klart att jag stressas av nedfällda tågbommar när hunden väntar hemma på att få gå på promenad. Men i jämförelse med att leta parkeringsplats i Stockholms innerstad? Ingenting.

I lördags var jag tvungen att snabbt handla en pryl på ett byggvaruhus. Utflykten tog totalt 20 minuter. Jag minns att samma utflykt i Stockholm kunde ta två timmar.

Resan i Stockholm i går var inte på något sätt otypisk. Jag tog, mot all erfarenhet, en taxi från Bromma Flygplats vid klockan sju på morgonen och taxikvittot visar siffrorna:

Strax över sju kilometer tog 28 minuter. Eller 4 minuter per kilometer, ett bra joggingtempo för en motionär. Två gånger trodde jag chauffören skulle krocka. Priset? 407 kronor.

Slutsatsen är enkel: Jag lovar att börja le i Växjötrafiken.

Magnus Karlsson är chefredaktör

på Smålandsposten och samtalar här med läsare.

Magnus Karlsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons