Annons
Nyheter

Grönmålning eller ett klimatföredöme?

I motsats till alliansregeringen inser fler och fler människor i Sverige att en ambitiös klimatpolitik inte är en börda –det är en möjlighet till utveckling, skriver Cheryl Jones Fur, Miljöpartiets språkrör i Kronobergs län.
Nyheter • Publicerad 19 december 2011
Foto: Daniel Samuelsson

Grönmålning är en term som passar bra när Johan Hultberg försöker måla Sverige grönare än vad vi egentligen är. I ett svar på en debattartikel av två talespersoner för gruppen Klimataktion, försvarar Johan Hultberg regeringens agerande som ett föredöme i klimatfrågan.

Detta är svårt att förstå. Efter fem år med alliansregeringens passiva klimatpolitik har de svenska utsläppen av koldioxid nu börjat öka istället för att minska.

Annons

2009 kom tio förslag från alliansregeringens egen klimatberedning, som rekommenderade hur Sverige kan minska det inhemska klimatutsläppet. Regeringen valde att bara genomföra två av dessa förslag, som bara innebär små minskningar. De andra förslagen har kastats i papperskorgen. Den som tydligast sett till att dessa åtgärder inte har genomförts är finansminister Anders Borg. Kort efter att utredningen lämnat sitt förslag uttalade han att den inte kunde ligga till grund för förslag från regeringen. Alliansen är tydligen inte beredd att budgetera pengar för klimatåtgärder och därför uppstår behovet av att ägna sig åt grönmålning istället.

I motsats till alliansregeringen inser fler och fler människor i Sverige att en ambitiös klimatpolitik inte är en börda –det är en möjlighet till utveckling. Miljöpartiets förslag när det gäller klimatåtgärder stämmer bra överens med flera av de förslag som fanns med i alliansens klimatutredning. Investeringar i klimatsmart resande, satsningar på förnybar energi och effektiva ekonomiska styrmedel gör det lättare och billigare att välja miljövänliga alternativ.

Det är anmärkningsvärt att regeringen inte ens har genomfört populära förslag som ökade nyinvesteringar i järnväg eller ett ordentligt stödprogram för biogas. I stället gynnar regeringens politik miljöskadliga vägtransporter på bekostnad av järnväg. Sverige är det land inom EU som satsar minst på järnvägsunderhåll. Den extrasatsning på järnvägen som regeringen flaggade för i budgeten innehåller inte en enda meter ny järnväg. Vart är vi på väg när alliansens valspråk ”ansvar för Sverige” tydligen handlar inte om miljö och klimat?

Centerpartister har tidigare dominerat när Jordens Vänner har delat ut det svenska greenwashpriset. Nästa greenwashpris bör gå till hela regeringen Reinfeldt, för att ha under de senaste åren undvikit att satsa på riktiga miljöåtgärder, och i stället lagt energi på att försöka skapa en grön image. Ambitionen hos vissa riksdagsledamöter från alliansen kan vara hög, men de bör akta sig för att försöka få regeringen att framstå som miljöansvarigt, utan att egentligen vara det. Nästa års greenwashpris kan vara ditt!

CHERYL JONES FUR

Miljöpartiets språkrör i Kronobergs län

Anna-Karin Jonsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons