Annons
Nyheter

Gymnasievalet kryper närmare

Nyheter • Publicerad 27 januari 2012

På onsdag den 1 februari är det sista dagen för alla niondeklassare att gör sitt gymnasieval.

I gårdagens Smålandsposten och med fortsättning i dagens tidning har vår Inblicksgrupp kartlagt gymnasievalet och gymnasieskolornas kamp om eleverna. För det är numera verkligen en kamp. Många aktörer på marknaden och många miljoner som läggs på marknadsföring med det givna målet - sök till vår skola.

Annons

Men enligt ny forskning från Linnéuniversitetet i Växjö är det inte reklam som får niorna att bestämma sig för att söka till en viss skola. Det är helt andra saker. Snacket på stan, vad andra ungdomar säger om skolorna och till viss del skolornas "öppna hus".

Organisationssociolog Bengt-Åke Gustafsson har precis blivit färdig med en undersökning som påvisar detta.

Reportagen om gymnasieskolan finns på sidorna B 10-13.

Bengt-Åke Gustafsson ger också sin syn på vad han tror kommer att hända på gymnasiemarknaden i Kronoberg i framtiden.

På smp.se kan du tycka till om skolornas marknadsföring. Håller skolorna vad de lovar?

På lördag är det Kulturnatt i Växjö. Musikaliska bussturer, utställningar, konserter, interkulturella möten och mycket mera. Tanken är att kulturnatten ska erbjuda något för alla. Det är 22:e gången den arrangeras. Information om kulturnatten finns i vår Fredagsbilaga.

I dag är det den 27 januari. Förintelsens minnesdag. Den 27 januari 1945 befriades koncentrationslägret Auschwitz. Då uppdagades, på allvar, det fruktansvärda folkmord som nazisterna gjort sig skyldiga till.

2005 deklarerade FN den 27 januari som internationell minnesdag och sedan 1999 har det varit en nationell minnesdag.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons