Annons
Nyheter

Haider & Österman: Låt de anställdas intressen stå i centrum

En del av en trygg arbetsmarknad är en A-kassa att lita på. Det skriver Monica Haider (S) och Anne Österman, LO-distriktet Sydost
Nyheter • Publicerad 7 januari 2012
Foto: 

Det är dags att på allvar börja ta tag i det systematiska arbetsmiljöarbetet igen. Exemplen på arbetsplatser och företag som inte lever upp till en god arbetsmiljö är tyvärr många. Ett hårdare klimat på arbetsmarknaden där den ekonomiska vinsten står högt på dagordningen gör att personalen nyttjas hårdare.

Regeringens ambitioner har varit minst sagt sparsam inom såväl arbetsmiljö som företagshälsovård. Sverige behöver ett sammanhållande organ där arbetslivets forskningsbehov kan formuleras och där kunskaper kring pågående forskning finns samlad. I Sverige har regeringen i stället valt att slå sönder det samlade grepp om arbetsmiljöforskningen.

Annons

Socialdemokraterna vill öka Arbetsmiljöverkets resurser med 50 miljoner kronor per år fram till 2014. Extra viktigt är det att titta på psykosocialt tunga arbetsplatser där kvinnor drabbas värst. Där vill vi ha en extra satsning.

Även skyddsombudens ställning måste stärkas. För att kunna kontrollera att företagen verkligen lever upp till reglerna bör de regionala skyddsombuden få utökade befogenheter, till exempel bör de kunna besöka alla företag som har kollektivavtal även om man inte har några medlemmar på företaget.

Vi vill arbeta för ett modernt arbetsliv där de anställdas intressen står i centrum. Vi tror på ett arbetsliv där människor trivs, har möjligheter till inflytande över sin arbetssituation och kan utvecklas i jobbet. Vi avsätter 100 miljoner kronor per år till ett systematiskt arbetsmiljöarbete.

En del av en trygg arbetsmarknad är en A-kassa att lita på. Den ska omfatta alla löntagare och borde vara en avgörande del av en väl fungerande arbetslinje. Socialdemokraterna föreslår ett tak för avgiften på 120 kronor i månaden och en höjd ersättningsnivån i a-kassan till 80 procent. Socialdemokraternas förslag är att taket ska höjas till 910 kronor per dag från mars 2012. Efter 100 dagars arbetslöshet trappas taket i a-kassan ned med 150 kronor per dag.

Monica Haider (S)

Anne Österman, LO-distriktet Sydost

Anna-Karin Jonsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons