Annons
Nyheter

Hälsovård med medicinrelaterade appar

I vårt län har vi varit mycket framgångsrika när det gäller att använda­ internet för den administrativa sidan av sjukvården.
Nu måste vi gå vidare­ och ta in de möjligheter som användningen av smarta telefoner ger, skriver Rolf Sällryd (KD)
Nyheter • Publicerad 18 november 2014

I vårt län har vi varit mycket framgångsrika när det gäller att använda­ internet för den administrativa sidan av sjukvården. Kronobergs läns landsting har till och med fått pris på EU-basis för detta.

Nu måste vi gå vidare­ och ta in de möjligheter som användningen av smarta telefoner ger. Det handlar om medicin- och hälsorelaterade appar som exempelvis kan vara anslutna till utrustning och sensorer eller till ­olika former av beslutsstöd, hälso­information och medicinska påminnelser med mera.

Annons

Som exempel kan det handla om tjänster där en patient enkelt kan avläsa sådant som hjärthastighet, blodsockernivå, blodtryck och kropps-temperatur eller lösningar där användaren får påminnelser om medicinintag eller kost- och motions-rådgivning. Den stora utbredningen av smarta telefoner har bidragit till en explosion av hälso­relaterade appar riktade till invånarna. Uppskattningsvis finns redan i?dag omkring 100?000 hälso­relaterade appar på den globala marknaden.

I slutet av 2013 kom EU-kommissionens grönbok om mobil hälsa. I den svenska översättningen­ har det blivit m-hälsa. Det är ju en översättning som på svensk botten­ kan styra­ tankarna lite åt ett håll som det inte var tänkt. Snarare skulle vi väl tala om e-hälsa och då beskriva m-hälsa som en under­avdelning till detta begrepp.

Som en följd av denna grönbok lanserade EU-kommissionen under april månad ett öppet samråd för att samla in synpunkter på grönboken. Jag ser framför mig m-hälsa som en kunskapskälla för att ytterligare utveckla kvaliteten och säkerheten i hälso- och sjukvården, generera ny forskning, öka entreprenörskap och ge personalen förutsättningar att arbeta mer effektivt och evidensbaserat. Vi har här också ett av flera verktyg att möta utmaningarna med en åldrande befolkning.

I vårt län med sina långa avstånd för många medborgare till våra båda sjukhus kan m-hälsa bidra till ökad livskvalitet och samtidigt hålla sjukvårdskostnaderna i balans.

Den nya Region Krono­berg, fortfarande med hälso- och sjukvård som dominerande verksamhet måste ta ledartröjan nu och inte nöja sig med att vara bäst i Europa på sjukvårdsadministration.

Rolf Sällryd (KD)

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons