Annons
Nyheter

Har vi varit vårdslösa och sotat ner så städar vi efter oss

Kommentar till signaturen Besviken den 8 oktober som har fått sitt hem nedsmutsat efter sotning och undrar vem som städar upp efteråt.
Nyheter • Publicerad 13 oktober 2010

Först av allt vill vi beklaga att nedsmutsning skett, det kan bero på många olika orsaker. Vi vet inte om det skett inom vårt område, men vi ska försöka tala för alla sotningsdistrikt i länet.

Vi genomför över tusen sotningar i veckan och ibland händer missöden. Vi vill att fastighetsägaren hör av sig till oss omgående när en nedsotning skett. Vi har då ett avtal med en städfirma som snarast åker till fastigheten och besiktigar skadan. Oftast vill vi också att sotaren som varit där, åker tillbaka för att hitta orsaken till nedsotningen.

Annons

En nedsotning sker inte utan orsak. Ibland har sotaren glömt stänga någon lucka efter sig, men oftare är det så att det finns ett läckage någonstans i rökkanalens anslutning. Det är då viktigt för oss att leta upp det ställe där sotet kommit ut, så att alla läckor kan tätas, eftersom det kan vara farligt att använda en eldstad som är bristfällig. Om brännbara gaser läcker ut i rummet är detta både hälsofarligt och en brandfara.

Om det vid städfirmans besiktning visar sig att det finns ett omfattande städbehov och att nedsotningen beror på oaktsamhet från vår sida, så sker omgående en sanering på vår bekostnad. Det är därför viktigt, inte minst för fastighetsägarens egen skull, att han omgående kontaktar skorstensfejarmästarns kontor för att anmäla att en nedsotning skett.

Svaret på ”besvikens” fråga är således: har vi sotat ner på grund av att vi varit vårdslösa vid sotningen, så städar vi upp efter oss. Men vi måste få information om att nedsotning skett

PER-OLOF PERSSON, verksamhetschef, Växjö sotningsdistrikt

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons