Annons
Nyheter

Höj statusen på kulturen!

Lars Wegendal (s) och Rosmarie Jönsson Neckö (s) skriver om rödgröna visioner på kulturområdet. Kultur brukar ju ena människor och vara gränsöverskridande och det är inte svårt, ens för en moderat att hålla med om flera av önskemålen för ett bättre liv fyllt med kulturupplevelser.
Nyheter • Publicerad 11 augusti 2010
Foto: 

Hur ser de rödgröna samarbetspartierna på socialdemokraternas önskemål? Är ni överrens?

Man brukar säga att de flesta konstnärliga utövare och artister oftast finns på vänsterkanten, men att publiken mestadels finns på den borgerliga sidan. Utan människor som efterfrågar och köper kultur, inget underlag för kulturarbete. Kultur är friskvård och förhöjer livskvaliteten.

Annons

Eller som Hans Alfredson uttryckte sig i en monolog: "Livet är som en påse. Tomt och innehållslöst om man inte fyller det med något."

Alliansen har värnat om kulturen under mandatperioden med insatser för till exempel skapande skola, som blivit en succé och som ska utvidgas att gälla hela grundskolan. Satsning på film i länet med Reaktor. Vidare satsning på vår egen orkester Musica Vitae och Musik i Syd som ansvarar för musikutbudet i Kronoberg och Skåne för stora som små. Kulturparken i Växjö är ett led i Culture Planning (= upptäck kulturen där du står) en fokusering på det lokala/regionala kulturarvet. I Växjö har alliansen beslutat om en kraftigt utökad kulturbudget för 2011 och en utökad budget för Kulturskolan. Socialdemokraterna har reserverat sig mot detta.

På våra museer finns vårt kulturarv och det är viktigt att föra traditioner vidare. De flesta statliga museer ligger i Stockholm, därför anser vi moderater det orättvist att lägga skattepengar på en enskild grupp människor som råkar bo just där. Att ha gratis entré till lokala och regionala museer är fel i den meningen att varför ska kultur inte få kosta? Idrott kostar ju! Anser debattörerna att kultur är mindre värt och måste skänkas bort?

Vår kultur är så värdefull och berikar våra liv så mycket, att det är i högsta grad värt att betala för upplevelsen. Var går sedan gränsen? Ska det vara gratis att gå på bio?

Nej, bra kultur måste få kosta. I Sverige är den mesta kulturen redan subventionerad, vilket märks om man går på opera eller konserter utomlands.

Med moderata skattelättnader kan medborgarna själva ha råd att välja vilken konstart de vill fördjupa sig i.

Vi tycker att det är viktigt med kultur i skolan: musik, bild, drama, dans. Forskning har visat att länder som Finland och Kanada som har mycket kultur i skolan, där lyckas fler elever till bättre prestationer i alla ämnen. Min dröm är att kulturskolan inte behövs, för den är inkluderad i den lagstadgade skolan. Med frivilliga musik- och kulturskolor är risken för besparingar i fattiga kommuner överhängande och då får inte elever över hela landet samma möjligheter.

Ett nyskapande och fritt kulturliv är en av grunderna för ett öppet samhälle. Kulturell mångfald stimulerar inte bara människans intellektuella och emotionella utveckling, utan bidrar också till att utveckla det civila samhället och det offentliga samtalet.

Vi moderater vill:

-Vårda, bevara, tillgängligöra vårt kulturarv.

Annons

-Utveckla skapande skola.

-Ge kulturskaparna bättre möjligheter för sitt arbete.

-Underlätta för kultursponsring.

-Värna våra nationalscener.

Margareta Schlee (m)

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons