Annons
Nyheter

Hur blir det med matlandet Sverige?

Vår landsbygdsminister talar om Matlandet Sverige och tillsammans med Växjö kommun presenteras på Växjös matmässa livsmedel från trakten och maträtter tillagade av lokala kockar.
Nyheter • Publicerad 5 december 2011

Helt klart har ju den mer spektakulära matlagningskonsten fått ett uppsving.

Men hur står det egentligen till med den grundläggande produktionen av råvaror? Sker motsvarande stimulans och utveckling inom basnäringen?

Annons

Nej, lokalt producerar vi färre råvaror än någonsin. Landsbygden har inte längre någon självhushållning värt namnet och dessutom allt färre produkter för avsalu.

Hur ofta ser du ett potatisland, grönsaksodlingar eller bärodlingar?

Du kan få färdas länge på vägarna innan du får syn på en mjölkko eller en ungtjur på bete. Stora arealer åkermark ligger för fäfot.

Ta till exempel en titt på de före detta åkrarna söder om Telestad/Teleborg.

På Sveriges slättbygder exploateras landets bästa åkermark för att bli tomter för industrier, affärer eller bostäder.

Så finns något intresse för utveckling av de agrara näringarna i vårt närområde?

Det är dags att ta fram idéer om markanvändning. När sådana finns på plats så kan vi börja tala om Matlandet. Något för naturbruksgymnasierna att fundera över? Kanske flera av era elever skulle bli jordbrukare?

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons