Annons
Nyheter

Hur ska chefen hinna lyssna också?

Den ledande befattningen gör vardagen särskilt krävande, ansvarsfull och sårbar och man hamnar ibland i kläm mellan sin egen chef och medarbetarna.
Nyheter • Publicerad 6 december 2010
Det är oroande att chefsjobbet ställer så höga krav på att arbeta mycket övertid, vara ständigt tillgänglig och att inte kunna koppla av, skriver Magnus Sjöholm och Inger Rutensköld.
Det är oroande att chefsjobbet ställer så höga krav på att arbeta mycket övertid, vara ständigt tillgänglig och att inte kunna koppla av, skriver Magnus Sjöholm och Inger Rutensköld.Foto: 

Det flexibla, gränslösa och krävande arbetslivet breder ut sig mer och mer. Många förväntas vara tillgängliga på fritiden, semestern och under föräldraledigheten. Problemet blir mer och mer vanligt, både för medarbetare och för chefer.

Än så länge är nog dygnetruntchefen sällsynt, men många är på god väg dit. Det visar en undersökning som Unionen gjort bland chefer i näringslivet. Här i Småland har Unionen drygt 4100 medlemmar som arbetar som chefer. De allra flesta trivs mycket bra med sina jobb, åtta av tio tycker att arbetet är intressant och stimulerande. Samtidigt är det oroande att chefsjobbet ställer så höga krav på att arbeta mycket övertid, vara ständigt tillgänglig och att inte kunna koppla av. Närmare hälften av cheferna har till exempel telefon och e-post påslagen både på fritiden och under semestern.

Annons

Som chef är man också anställd och en högst naturlig del av arbetsplatsen. Den ledande befattningen gör vardagen särskilt krävande, ansvarsfull och sårbar och man hamnar ibland i kläm mellan sin egen chef och medarbetarna. Och man löper minst lika hög risk som alla andra att plötsligt stå utan arbete och trygghet.

I företag där förändringstakten är hög, där anställda måste vara kundfokuserade och snabbt kunna lära sig nya saker är chefens roll viktig. För att nå framgång är det nödvändigt att utveckla medarbetare som stödjer företagets utveckling. Men det får inte ske på bekostnad av chefernas arbetsmiljö och arbetstider.

Bra chefer är chefer som får jobbet och privatlivet att gå ihop. Som får tillägna sig nya kunskaper, öka sin kompetens och se nya möjligheter för sitt företags och sina medarbetares utveckling. Bra chefer är chefer som har ork och tid att reflektera och lyssna.

Magnus Sjöholm

Inger Rutensköld

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons