Annons
Nyheter

I valet av tre dåliga alternativ väljer man det minst dåliga

Nej, Mats Ahlgren, i valet mellan tre dåliga alternativ väljer man det minst dåliga, skriver Gert Brushammar i en kommentar till Emigrantinstitutet?–?en cirkus av Mats Ahlgren den 28 oktober.
Nyheter • Publicerad 3 november 2014
Samlingarna i Emigrant­institutet bör inte skingras, skriver Gert Brushammar.
Samlingarna i Emigrant­institutet bör inte skingras, skriver Gert Brushammar.Foto: Ingemar kroon

Kommentar till Emigrantinstitutet – en cirkus av Mats Ahlgren den 28 oktober.

Nej, Mats Ahlgren, i valet mellan tre dåliga alternativ väljer man det minst dåliga.

Annons

Mats Ahlgren menar att hanteringen av Svenska Emigrantinstitutet (SEI) är en cirkus. Cirkus eller ej, bakgrunden är att Emigrantinstitutet stått inför ett svårt val mellan tre alternativ. Vänföreningen har i valet förordat det alternativ som vi anser ger minst risk för att verksamheten och samlingarna skingras.

De tre alternativen var:

1. Fortsätta som tidigare.

2. Kulturparken Småland övertar verksamheten

3. Jonas Bronck Center i Sävsjö övertar verksam­heten

Det första alternativet leder till konkurs i vinter­ och är därför ett uruselt alternativ, sämre än de båda övriga.

De framlagda förslagen två och tre var tyvärr båda lika befriade från konkreta finansieringsplaner. I förslaget från Jonas Bronck Center fanns ett engångsbelopp på två miljoner kronor som Mats Ahlgren menar att SEI skulle tagit emot med tacksamhet. Det hade dock lett till att verksamheten hade fått lämna Utvandrarnas hus och skaffa nya lokaler, vilket hade förbrukat merparten av tillskottet. Övriga förklarade ambitioner var till intet förpliktande. Referenserna gav också anledning att förhålla sig skeptisk till förslaget.

Kulturparken Småland presenterade ett lika löst förslag som inte gav någon tydlig bild av hur verksamheten var tänkt att bedrivas, bortsett från att den ska stanna kvar i Växjö tillsammans med samlingarna och arkivet.

Växjö kommun och Landstinget Kronoberg har genom åren inte agerat juste och borde kanske inte belönas med att vinna kriget om SEI, men hämnd är aldrig en bra grund för förhandlingar. Viktigast är att verksamhet och samlingar hålls samman.

Vi gör den samlade bedömningen att alternativet med Kulturparken Småland ger minst risk att samlingarna och verksamheten skingras.

Annons

Vad som nu återstår är att med Kulturparken Småland förhandla fram ett avtal som säkerställer att verksamheten kommer i?gång igen. SEI äger samlingarna även i fortsättningen. Växjö kommun och Landstinget Kronoberg har nu ett stort ansvar för att återupprätta SEI.

Gert Brushammar

vice ordförande

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons