Annons
Nyheter

Idrotten får aldrig legitimera förtryck

Idrottens outtalade idéer, att den ska stå över politiken, får inte leda till att man legitimerar förtryck av det fria ordet och av mänskliga rättigheter, skriver Kronobergs landshövding Kristina Alsér, Växjös kommunstyrelse ordförande Bo Frank och regionförbundets ordförande Roland Gustbée på dagens debatt.
Nyheter • Publicerad 18 februari 2014
En svensk medalj i OS gör att blickarna riktas mot oss. Där och då ska vi stå beredda och visa att mänskliga rättigheter och det fria ordet är självklara delar av ett modernt samhälle, skriver artikelförfattarna. Foto: Gero Breloer/tt
En svensk medalj i OS gör att blickarna riktas mot oss. Där och då ska vi stå beredda och visa att mänskliga rättigheter och det fria ordet är självklara delar av ett modernt samhälle, skriver artikelförfattarna. Foto: Gero Breloer/ttFoto: 

Den 7 februari invigdes de olympiska spelen i Sotji. Idrottare ska tävla om 294 medaljer i 98 olika grenar. Prestationer kommer att analyseras och diskuteras,­ kritiseras och hyllas. I 16 dagar ska idrotten stå i fokus och historia skrivas.­ Förspelet till spelen har dock handlat lite om idrott. Kritiken mot Rysslands lagstiftning mot den så kallade antigaylagen har från många håll varit massiv.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch har visat hur homosexuella misshandlas och trakasseras. I många fall utan att myndigheterna agerar. Genom att vända bort blicken från homo­fobisk retorik och våld sänder Ryssland ett farligt budskap om att det inte är något fel med att attackera­ homosexuella. Det sker samtidigt som världens vinteridrott står på tröskeln till landet och de olympiska spelen.

Annons

För trots all kritik som förts fram, trots alla bevis på förtryck av mänskliga­ rättigheter och det fria ordet, finns idrotten på plats.

Med tur och skicklighet har idrottens makthavare kryssat sig förbi de hinder som dykt upp längs vägen. Argument som att idrotten inte kan stå över länders suveränitet och att genom idrottens närvaro blir frågan­ belyst har förts fram. Vi tolkar det som att the show must go on, och det vill vi inte acceptera.

Idrottens outtalade idéer ,­ att den ska stå över politiken, får inte leda till att man legitimerar förtryck av det fria ordet och av mänskliga rättigheter.

Regionen Kronoberg arbetar aktivt med att tillgängliggöra idrott, stå upp för yttrandefriheten och allas lika värde. Och exemplen är många.

Länsstyrelsen i Kronobergs län har inom ramen för arbetet för social hållbarhet ett flertal uppdrag inom frågor som rör alla människors lika värde. Vi arbetar med folkhälsa, integration, tillgänglighet, mänskliga rättigheter, likabehandling och jämställdhet. Vår vision för jämställdhetsarbetet är att kvinnor och män, flickor och pojkar i Kronobergs län ska ha samma makt, förutsättningar och möjligheter att påverka samhället och sina egna liv. Länsstyrelsen stävar efter att detta ska genomsyra hela myndighetens arbete varje dag. Vi har ett uppdrag att stötta länets aktörer och ett stort ansvar för att själv se till att vår egen verksamhet bygger på principen om alla människors lika värde.

Växjö utsågs nyligen till Sveriges främsta idrottskommun. Vår styrka är kombinationen av en stark elitverksamhet, bra stöd till ungdomsidrotten samt moderna arenor där både bredd och elit, pojkar och flickor i alla generationer och från alla ursprung, ges möjlighet att utöva sin idrott.

Regionförbundet södra­ Småland stöder Smålands­idrotten och samverkansavtalet mellan Smålands­idrotten och Smålands­länen fokuserar bland annat på demokrati och social gemenskap. Smålands­idrotten åtar sig i avtalet att prioritera utveckling av jämställdhet,­ mångfald och tillgänglighet för människor med funktionsnedsättning.

Växjö satsar på Det fria ordet. Under 2014 skapas en plattform för det fria ordet som kopplas samman till ett gemensamt koncept med de litterära satsningar­ som har gjorts i Växjö sedan 2010. Inom satsningarna på det fria ordet ryms Litteraturpriset till Pär Lagerkvists minne och Fristadsprogrammet där vi ger fristad åt författare som förtrycks i sina egna länder. Båda är byggstenar i vad som i framtiden ska bilda Det fria ordets hus en mötesplats för yttrande­frihet.

Snart genomförs Växjös första Pridefestival där samarbetet mellan alla aktörer präglas av öppenhet, tolerans och framtidstro och i Araby Park Arena påbörjas ständigt nya integrationsprojekt för att öka förståelsen för våra olika kulturer och minska klyftorna i samhället.

Det går att göra annorlunda. Det går att påverka.­ Det går att ta ställning. Det handlar om att våga göra det! Vi tror på en förändring och vägen dit går genom att uppmärksamma problemen som finns, att vi i Sverige vågar säga ifrån. Så heja Sverige!

Annons

En svensk medalj i OS gör att blickarna riktas mot oss. Där och då ska vi stå beredda och visa att mänskliga rättigheter och det fria ordet är självklara delar av ett modernt samhälle.

Kristina Alsér

Bo Frank

Roland Gustbée

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons