Annons
Nyheter

Ingen ung utan jobb

Att möta vuxenlivet med arbetslöshet är den allra sämsta start vi kan erbjuda våra ungdomar, många riskerar att hamna i passivitet och i?dag får de tyvärr inte insatser som leder fram till jobb, skriver Åsa Karlsson Björkmarker, kommunalråd (S) och Ola Palmgren, ordförande SSU Växjö.
Nyheter • Publicerad 19 juni 2014
Åsa Karlsson Björkmarker.
Åsa Karlsson Björkmarker.Foto: Lars-Goran Rydqvist
Ola Palmgren.
Ola Palmgren.Foto: Lena Gunnarsson

Nu är studentveckan slut med all glädje och fest den fört med sig. Alla vi som var på något av student­utsläppen kan vittna om hur det nästan gick att ta på kraften, drömmarna och ambitionerna som släpptes lös från gymnasie­skolorna när framtiden sprang ut.

Det är en kraft vi måste bejaka och ta tillvara på. Dessvärre riskerar måndags­morgonen att bli en bitter dag för många av våra nyutexaminerade framtidshopp. Många av dem vaknar i veckan upp som arbetslösa.

Annons

I?dag är över 800 ung­domar mellan 18 och 24 år arbetslösa i Växjö och med stor sannolikhet är den siffran högre när kön utanför Arbetsförmedlingen har sinat och nyblivna studenter är inskrivna och klara på Arbetsförmedlingen.

Ungdomsarbetslösheten är ett enormt slöseri med ungas kraft, kompetens och talang och den behövs för att utveckla Sverige och Växjö.

Att möta vuxenlivet med arbetslöshet är den allra sämsta start vi kan erbjuda våra ungdomar, många riskerar att hamna i passivitet och i?dag får de tyvärr inte insatser som leder fram till jobb. Därför mötte Socialdemokraterna i Växjö dessa ungdomar i kön utanför Arbetsförmedlingen. Socialdemokraternas budskap till Växjös arbetslösa ungdomar är tydligt:

Avskaffa regeringens aktivitetsförbud och inför en 30-dagarsgaranti för ungdomar nu!

Det innebär att vi vill se till att våra ungdomar senast 30 dagar efter att de blivit arbetslösa ska ha jobb, relevant ut­bildning eller en praktikplats.

Vi tror att det är bättre att satsa våra resurser på de ungdomar som inte har ett arbete att gå till i?stället för på dem som redan har ett.

Vi tror att fler universitets­platser gör skillnad, inte bara för dem som får läsa utan också för Växjö som kommun. Vi vill stärka yrkeshög­skolan och se till att fler kan få möjligheten att genom bristyrkesutbildningar hitta sin plats på arbetsmarknaden.

För dem som av olika skäl inte tagit studenten­ vill vi införa ett lokalt utbildningskontrakt, vilket innebär att alla Växjös ungdomar ska gå ut i livet med en gymnasieutbildning i ryggsäcken.

Mot det står en alliansrege­ring som ger ungdomar ett aktivitetsförbud efter att de blivit arbetslösa. Det innebär att du som ung inte får något stöd från Arbetsförmedlingen de första tre månaderna du är arbetslös.

Det är dags att ersätta passivitet med aktivitet, personliga misslyckanden med gemensamt ansvar, hopplöshet med framtidstro. Vi vill investera i Växjö och Sveriges unga och visa att framtiden kan se annorlunda ut. Vi har inte råd att slösa bort ungas­ kompetens och framtidstro och Växjös unga har varken tid eller råd att vänta.

Annons

ÅSA KARLSSON BJÖRKMARKER

OLA PALMGREN

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons